Политика

Проф. Николай Габровски след гласуването: Злото победи

От Euronews България Euronews България

В РЕАЛНО ВРЕМЕ с Euronews Bulgaria: Тук можете да проследите пълната хронология на събитията, дебатите и гласуването на проектоправителството "Габровски" с мандата на ГЕРБ-СДС:

12:46 

Проф. Николай Габровски няма да участва в проектокабинет с третия мандат. Това обяви самият той, след като не успя да събере подкрепа в пленарната зала и да стане премиер.

„Ние дадохме всичко от себе си за първия и той трябваше да се реализира. Оттук нататък всякакви комбинации и задкулисни договорки са нещо, с което не искаме нашите имена да се асоциират“, обясни проф. Габровски от свое име и от името на кандидатите си за министри, с които заедно дадоха брифинг след приключването на процедурата в пленарната зала.

„На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото. Злото победи и хората спечелиха.“

Така проф. Габровски коментира резултатите от. 113 гласа в негова подкрепа не бяха достатъчни той да бъде избран за министър-председател.

Номинираният от ГЕРБ-СДС кандидат си обясни гласуването със силни партийни интереси и страсти. Според него предложените министри са имали шанс да продължат „по друг начин в българската политика“. За пореден път Габровски натърти, че е акцентирал на професионализма при подбора на кандидатите си за правителството.

Друго тълкувание предложи обаче президентът Румен Радев. 

Когато погледнем към правителството на Габровски като състав, то има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия и отговорност, защото това правителство се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани. Хората сега не искат да виждат посредници.

Румен Радев, президент на България

Неуспелият кандидат за премиер проф. Габровски прогнозира, че оттук нататък страната ще прекара поне една година от избори в избори. „Заложихме имената си в кабинет, който даваше надежда – може би – да тръгнем по нов път“, съжали той. 

Nikolay Gabrovski BGNES (2) Снимка: БГНЕС

12:09 Проф. Габровски не бе избран за премиер

Проф. Николай Габровски не бе избран за министър-председател. 

В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 113 депутати от ГЕРБ, ДПС и "Български възход". 125-има бяха против. 

Според правилата пленарната зала не пристъпва към гласуване на структурата и състава на правителството, ако кандидатът за министър-председател не е избран. 

Ето какво каза проф. Габровски след дебата и преди гласуването (със съкращения):

По същество не бяха казани много неща. Аз не разбрах какво против имате против тези 7 точки и защо няма да ги подкрепите, защото те са в интерес на всички български граждани.

Всички са съгласни, но няма да подкрепят. Всеки следва предизборна риторика, която, честно да ви кажа, на мен като гражданин започва да ми омръзва.

Мисля, че ясно се вижда както свободната ми воля, така и опитът ми да се обърна към всички политически сили, като обединя хората под общ знаменател – професионализъм.

Какво се оказа – имаме добра програма, имаме хора, с които да я направим, притиснати сме от времето, и въпреки това сме против този състав на МС.

За мен това е необяснимо, освен през призмата на чисто политическото говорене.

И тук започвам да се притеснявам. Все още имам надежда, че не съм се провалил и се обръщам към вас за молба да надскочите този тяснопартиен, егоистичен интерес.

В противен случай на страната ще бъдат нанесени непоправими щети. За мен това е неприемливо като гражданин. Затова ви моля. Умолявам ви. Подкрепете този кабинет!

 

 

11:37

Асен Василев: Терористи държат държавата в плен, затова не вървим напред

Трябва да освободим държавата от терористите, които са я взели в плен. Чак след това можем да продължим напред. Аз съм напълно съгласен с колегите от ГЕРБ, че България има нужда от редовен кабинет. Преди кабинет обаче тя има нужда от това да се махне запушването в политическия живот. И това запушване идва по една основна линия – че хора, които не са в тази зала, определят какви ще са политиките. Дали ще му кажем задкулисие или кукловоди, няма никакво значение.

Това каза Асен Василев от „Продължаваме промяната“. По думите му страната е в абсолютно политическо небитие и „докато не се изчисти това задкулисие и не се премахне този блокаж, няма как страната да има нормално управление и няма как да се прави политика от партии, които разчитат на заложници. На хора, които по един или друг начин биват насилвани да продадат гласа си – че ще им вземат бизнеса, няма да имат дърва за зимата. Всичко това чухме по площадите“, добави Василев.

„Никой никого не насилва. Имате параноидно мислене, с което сте заразили голяма група хора около вас. Но на вас ще ви бъде търсена отговорност“, отговори му Тома Биков от ГЕРБ.

"Аз разбирам, че този куклен театър, който се разиграва, може да ви харесва. Но той е пагубен за България", върна топката Асен Василев. 

Asen Vasilev Асен Василев Снимка: БГНЕС

11:05 С гласовете на „Български възход“: Габровски може би минава, кабинетът му - не 

Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател вероятно ще бъде одобрена от пленарната зала. Но тази на кабинета му – не.

Решаващата развръзка е в ръцете на „Български възход“. Тяхното решение е да подкрепят лично Габровски за премиерския пост, но не и предложения от него състав на кабинета, съобщи председателят Стефан Янев.

Той поздрави ГЕРБ за избора на Габровски, защото „е знак за отвореност към българското общество“. Но нямало как депутатите му да подкрепят структурата и персоналния състав на кабинета, „поради липсата на политическо споразумение и яснота кой носи отговорност за бъдещите решения“.

Stefan Yanev BV Стефан Янев, председател на "Български възход" Снимка: БГНЕС

10:41

Христо Иванов: Проф. Габровски, системата наистина е болна, но нямате диагноза. Нито лечение.

„Проф. Габровски, вие сте лекар и влязохте на политическия терен в момент, в който политическата система е болна. И това породи много надежди. Но за съжаление вашата кандидатура не върви с ясна диагноза какво е забовяването в дълбочина. Не върви и с лечение. Затова не можем да видим в предлагания от вас кабинет нещо, което заслужава да бъде подкрепено“.

С тези думи съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов обяви вече ясното решение на формацията да не подкрепи правителството „Габровски“. Според него основната "диагноза" е корупцията. А опасението му е, че проектокабинетът на Николай Габровски изглежда като поредния служебен кабинет и няма никакви гаранции, че няма да се превърне в нов кабинет „Беров“.

„Ясно е, че няма гаранции. Но не видяхме дори опит“, заключи Иванов. Той даде пример със съдебната реформа, която Николай Габровски обеща да подкрепи.

„Но вие не може да не си давате сметка, че когато говорите за тези неща, те се решават тук, в парламента. А партията, която ви издига, мълчи по тези въпроси“, погледна към ГЕРБ Христо Иванов.

 

Hristo Ivanov Снимка: БГНЕС

10:20

БСП гледа към втория и третия мандат

БСП няма да подкрепи кабинета „Габровски“. Това не е конюнктурно решение, нито персонално. То е последователно и отстоявано години наред. 6 години водим борба срещу модела ГЕРБ.

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за избора на кабинета „Габровски“.

„Имаме две задачи и две възможности: Да продължим борбата с модела на управление, наречен отдавна от нас „Паралелна държава“. И да преведем България през кризите.

Тези възможности БСП вижда във втория и третия мандат. „За тях сме отворени за разговор, за търсене на възможности да надпартиен интерес в името на тези две цели“, отсече Нинова.

„Вторият мандат е на „Продължаваме промяната“, които преди няколко дни ви нарекоха „статукво“. Статукво ли сте, г-жо Нинова“, репликира я Даниел Митов от ГЕРБ.

"Ако сте решили, че това правителство е лошо, само защото е предложена от нас, поискайте нашата подкрепа, ама много тежко я поискайте. Защото иначе нищо няма да получите", скочи и Тома Биков от ГЕРБ. 

Kornelia Ninova BGNES (2) Снимка: БГНЕС

10:05 

"Възраждане" не подкрепя - нито Габровски, нито никого

"Възраждане" няма да подкрепи нито правителството "Габровски", нито друго правителство в рамките на този парламент. Това обяви председателят на партията Костадин Костадинов. Той се обяви за нови избори и обвини останалите депутати в залата, че се опитват да ограничават обществото. 

Костадинов сравни дебатите в залата с тези отпреди 59 години, когато ЦК на БКХ обсъжда дали България да стане 16-а република на СССР. 

"Първият мотив – това е висша проява на патриотизъм и защита на национални интереси. Втори - ще укрепим българската независимост. Да ви звучи познато? Сменете Москва с Брюксел и СССР с ЕС", сравни Костадинов. Според него независимостта на страната ни е накърнена със съгласието на мнозинството български парламентаристи. 

"Имаме сериозни и непреодолими вътрешни и външнополитически разминавания. В нашия случай разговорът се е изродил в разговор между глухи, които не се чуват. Говорят си, но всеки чува само себе си", обобщи Костадинов.

 

 

Kostadin Kostadinov Снимка: БГНЕС

9:55

ДПС: ГЕРБ не може да надскочи себе си, но ще подкрепим Габровски

„ГЕРБ показа, че не може да надскочи себе си. Че няма ресурс за търсене и намиране на широка подкрепа в името на хората за бъдещето на страната“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за избора на кабинета „Габровски“.

„Най-лесно е ДПС да каже – не на правителството „Габровски. Това означава предсрочни избори. Те биха възпроизвели сегашния модел и сегашната струтура в Народното събрание, независимо кои са конкретните субекти на първо и второ място. Така завъртаме рулетката, подлагайки на риск сигурноста, стабилността и бъдещето на държавата. Ние от ДПС смятаме, че нямаме право на това“, заяви Мустафа Карадайъ.

Той повтори, че партията му ще направи „огромен компромис“ с подкрепата за правителството. Но „Искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени. Нямаме право на друго поведение, когато на стотина километра от границата се води война, изправени сме пред серия кризи, тъмна и студена зима“.

Mustafa Karadayi (1) Снимка: БГНЕС

9:35

ПП: Кабинетът "Габровски" е параван, целта на статуквото са местните избори

"Днес вие ни предлагате правителство, което не може да взема независими решения. То е параван, зад който се крият коалиции по интереси. Голяма част от имената са от банките с кадри и чекмеджета на Тройната коалиция, ГЕРБ и президента Радев".

С тези думи председателят на ПГ "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че партията му няма да подкрепи кабинета "Габровски". 

Той обяви 7-те приоритета на проф. Николай Габровски за прекопирани от програмата на ПП, с което предизвика недоволни възгласи в пленарната зала.

"Това няма да ни заблуди. Съдейки по имената с лъх на нафталин, нито един от тези приоритети няма да е приоритет. По-скоро голямата задача са местните избори, за да може статуквото да запази своите феодални владения", заяви Андрей Гюров. 

"България започва да прилича на Кирил Петков, това е тежка травма и трябва да се лекува", скочи в отговор Тома Биков от ГЕРБ.

Andrey Gyurov BGNES Андрей Гюров, "Продължаваме промяната" Снимка: БГНЕС

9:28

Проф. Николай Габровски: България не е просто на кръстопът, а над пропаст

С притча завърши представянето си пред депутатите кандидатът за министър-председател Николай Габровски.

"Две жени твърдели, че са майки на едно дете. Отишли при цар Соломон, който когато ги изслуша, също не можал да намери доказателство коя е истинската майка. И казал - нека разсечем детето на две и всяка ще вземе по една половина. Тогава истинската майка казала: Не. дайте го на другата жена". 

ека любовта към България надделее, нека запазим родината си, нека преодолеем това, което ни разделя и любовта, която всеки таи към родината, надделее над егоистичното", обясни символиката проф. Габровски.

По думите му България не е просто на кръстопът, а над пропаст. Това била и причината той да се съгласи да бъде номиниран за глава на правителството.

Пред депутатите той предсткави приоритетите на правителството, ако бъде гласувано: 

1.Разработване на бюджет за следващата година Постигане на политически консенсус за законодателни промени

2.Провежданена ключови реформи, включително чрез Плана са възстановяване

3.Приемане на страната в Шенген

4.Присъединяване към еврозоната през 2024 г.

5.Постигане на енергийна независимост

6.Увеличаване на отбранителните способности на армията

"България трябва да излезе час по скоро от безвремието и спиралата от избори. И да съсредоточим всичките си усилия за постигане на сигурност, демокрация и просперитет. Да живее България!", завърши проф. Габровски. 

Gabrovski Bgnes 1412 Снимка: БГНЕС

9:20

ГЕРБ към депутатите: Проф. Габровски - достойна кандидатура, проявете разум

Представям на вашето внимание изключително достойна кандидатура на уважаван български лекар, общественик, член на БАН. Която считаме, че е на-достойна да бъде избрана за министър-председател на Република България. Надявам се на разум и на ясна сметка за последствията, ако това не стане.

Това каза от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя представи кандидатурата на проф. Николай Габровски на депутатите. 

Проф. Николай Габровски е в пленарната зала заедно с кандидатите за членове на предложения от него Министерски съвет. Всички заеха местата си в задната част на пленарната зала. В парламента е и целият състав на служебното правителство, оглавявано от Гълъб Донев.

Проф. Габровски взе думата, за да представи своите приоритети и състава на кабинета. Очаквайте подробности. 

9:04

Парламентът започна с 228 депутати, стигат за кабинет

228 депутати се регистрираха в началото на днешното парламентарно заседание. На теория това означава, че 115 гласа ще бъдат достатъчни за избор на кабинета „Габровски“. Точно с толкова разполагат ГЕРБ, ДПС и „Български възход“.

Заседанието засега ще води Йордан Цонев от ДПС. Рядко присъстващия на редовните заседания Делян Пеевски от ДПС също зае мястото си. В началото депутатите поздравиха парламентарния председател Вежди Рашидов за рождения му ден.

8:50 ч Ще има ли златен пръст при гласуването на кабинет?

Дали ще има един златен пръст при гласуването на правителството. Едни десет 10 отсъстващи. Това е големият въпрос днес.

Мнението изрази Михал Камбарев от Продължаваме промяната пред Euronews Bulgaria преди началото на днешното пленарно заседание. Той нарече проектокабинета „Габровски“ „Политически Франкенщайн“.

„Не виждаме никаква експертност, както Борисов заявява, нищо равноотдалечено, виждаме политически кабинет от бивши кадри на НДСВ, на ДПС, някакви кръпки“, обясни Камбарев.

Според него кабинетът “Габровски“ няма да бъде избран днес, а „ще се търси колко послушковци могат да бъдат осигурени за третия мандат“.

„Продължаваме промяната“ ще бъдат до един в залата и ще гласуват „против“, гарантира Камбарев. Същото направи и Мая Димитрова от БСП за България:

„Изобщо не коментираме персонален състав. Това е правителство на ГЕРБ и нашето решение е да не го подкрепяме. Нито професионалните качества обсъждаме, нито имена. БСП години наред води борба срещу модела „ГЕРБ“ и няма как сега да подкрепим техен кабинет.“

Най-четени