Свят

В Харков превръщат станции на метрото в класни стаи

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Пет станции на метрото в Харков са превърнати в класни стаи. Това позволява на децата да получат безопасен достъп до образование в града, който е подложен на редовен обстрел с балистични ракети от началото на пълномащабната инвазия в Украйна. Над 2 000 деца на различна възраст са записани в Метроучилището, което разполага с 27 архитектурно адаптирани класни стаи на пет станции на метрото. Харков се намира на 40 км от границата с Русия, което затруднява украинските системи за противовъздушна отбрана да прехващат ракети, насочени към града. До септември 2023 г. училищата в града работят само онлайн, тъй като физическото присъствие на децата в училищата е невъзможно поради заплахата от обстрел.

Ситуацията е такава, че Харков е силно засегнат от обстрел, а децата нямат възможност да ходят на училище и да общуват, затова сме много благодарни, че нашият кмет измисли и реализира такава възможност. Сега децата ни могат да общуват. На детето ми много му липсваха приятелите по време на ваканцията и то е много щастливо, че има възможност да ходи на училище; прави го с удоволствие.

Надежда Малиована, 36 г., мениджър на детско издателство

След отварянето си, учебното заведение добавя малко нормалност в живота на децата.

"Струва ми се, че за съжаление те възприемат това като нещо нормално, тъй като чуват обстрела, виждат го, понякога той пада недалеч. Те разбират защо ходят в Метроучилището и имат някои уроци онлайн. За съжаление, за тях това е нормално, това е животът им в момента.

Надежда Малиована, 36 г., мениджър на детско издателство

Въпреки планираните прекъсвания на електрозахранването в града, училищата продължават да работят без преустановяване на процеса, дори когато влаковете на метрото са принудени да останат в депата.