Свят

Проучване на Euronews: 45% от европейците подкрепят приемането на Украйна в ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Според ексклузивно проучване на Euronews, периодът играе важна роля по въпроса за разширяването на ЕС. В очите на европейските гласоподаватели Украйна бързо се превърна във фаворит за бъдещо присъединяване към блока, изпреварвайки много по-стари кандидати като Албания, Сърбия и Турция. Близо 45% от запитаните подкрепят приемането на Украйна. 20% казват, че не знаят, а 35% биха се противопоставили. 37% биха подкрепили Босна и Херцеговина. 35% биха подкрепили Грузия. 35% биха подкрепили Сърбия. 34% Албания. Страната с най-малка подкрепа сред гражданите на ЕС е Турция с 24%. 

В продължение на толкова много години разширяването беше извън дневния ред. И едва след, руската агресия срещу Украйна през февруари 2022 г. разширяването отново набра скорост. Лидерите разбраха, че то е необходимо, за да се укрепи Съюзът. И дискусията за разширяването също възприе по-позитивен подход.

Берта Лопес Доменек, младши анализатор на политиката на ЕПК

Финландия, Португалия и Испания са страните, които най-силно подкрепят Украйна да стане член на ЕС. Подкрепата на Швеция, Полша, Дания и Румъния остава силна, с над 50%. Най-малко подкрепящи европейци има в Унгария, следвана от Словакия и Чехия. За Босна и Херцеговина най-силна подкрепа има от Румъния и България. Кандидатурата на Грузия е подкрепена от Румъния и Испания. Подкрепата за Сърбия идва основно от Румъния и Гърция. Албания също е подкрепена от своите съседи, но също така и от Италия и Полша. Гражданите на 10 държави подкрепят кандидатурата на Турция с по-малко от 20%. Като цяло Испания и Португалия са страните, които подкрепят най-вече разширяването, докато гражданите на Франция и Нидерландия са предимно отрицателно настроени. 

В случай на страни като Франция и Нидерландия, тази ниска подкрепа за разширяването може да се обясни с факта, че техните правителства традиционно са критични към разширяването и не го предпочитат. Видяхме го през 2019 г., когато двете страни блокираха старта на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония. Или това, което неотдавна се случи и с Босна, където Нидерландия беше една от най-критичните държави.

Берта Лопес Доменек, младши анализатор по политиките на ЕПК

Основните политически сили подкрепят присъединяването към ЕС. Най-негативно настроена е крайнодясната ИД.