Европа

Проучване на Euronews: Повечето европейци искат членство в ЕС, но нямат доверие в Еврокомисията

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Повечето европейски граждани смятат, че членството на страната им в ЕС е добро дело, но само една трета от тях одобряват работата на Европейската комисия. Това са резултатите от ексклузивно проучване на Euronews. Португалия и Испания са по-"евроентусиазираните" страни, докато Чешката република е единствената държава-членка, в която по-малко от половината от хората оценяват факта, че са част от блока. Словакия, Франция и Италия също имат ниски стойности. За експерта Франческо Николи от Bruegel това не е изненадващо.

Мисля, че е напълно нормално на етапа на европейска интеграция, на който се намираме сега, малко над 60% да изразяват положително мнение и само около 15% да изразяват отрицателно мнение. Всъщност не става въпрос за самата политика. Това не е преценка за Европейския съюз, а преценка за настоящите резултати от процеса на европейска интеграция.

Франческо Николи, Bruegel

37% от анкетираните оценяват положително работата на настоящата Европейска комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, която трябваше да се справи с множество кризи - от избухването на Covid19 до войната в Украйна. 32% нямат мнение по въпроса, а 31% имат отрицателни нагласи. Във Франция процентът на одобрение е особено нисък.

Френските избиратели свързват фон дер Лайен много тясно с Макрон. И тъй като в момента има много проблеми в администрацията му и неодобрението расте, следователно е съвсем възможно и избирателите да не удобряват работата на Европейската комисия.

Франческо Николи, Bruegel

Фон дер Лайен е критикувана най-вече от избирателите на левицата, ЕКР и ИД. Една пета от избирателите на Европейската народна партия обаче, които са нейното собствено политическо семейство, не одобряват наследството ѝ.