Европа

Проучване на Euronews: Над 70% от европейците смятат, че е важно да се помага на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В проучване на Euronews повече от 70% от европейците са изразили съгласие, че ЕС трябва да окаже помощ на Украйна. От началото на войната Съюзът и страните членки са предоставили 93 милиарда евро финансова, военна, хуманитарна и бежанска помощ на Украйна. Към тези средства се добавят 50-те милиарда евро, които лидерите одобриха в началото на февруари.

Според директора на базирания в Брюксел институт „Егмонт“, ЕС няма избор, освен да подкрепи борбата на Украйна за свобода и независимост.

ЕС направи безпрецедентна стъпка. Направихме страна, която е във война, кандидат за членство в Съюза. Това не се е случвало никога. Означава, че вече сме поели отговорността за оцеляването на независима Украйна на възможно най-голяма територия. След като взехме това важно геополитическо решение, сега нямаме друг избор, освен да стоим зад Украйна.

Свен Бископ – директор на институт „Егмонт“ – Брюксел

Данните от проучването показват, че скандинавските страни са най-солидарни, със стойности далеч над средните за блока като цяло, 68% от шведите смятат, че подкрепата за Украйна е важна.

България се намира в средата – 34% от анкетираните у нас смятат, че военната помощ за Украйна е от първостепенно значение, 33% са съгласни, че е важна, но не и приоритетен въпрос, а други 33% са на мнението, че помощта за Украйна не е такова значение.

На другия полюс са избирателите в Унгария – само 12 на сто одобряват тази подкрепа.

Намирам за учудващо, че много крайнодесни партии, които твърдят, че са националисти, позволяват да бъдат доброволно инструментализирани от Русия и подвеждат своите избиратели. Искам да кажа, че ако бяха искрени, те щяха да разберат, че е в наш интерес да подкрепяме Украйна, а не да подпомагаме разпространението на руска дезинформация в рамките на ЕС.

Свен Бископ – директор на институт „Егмонт“ – Брюксел

Украйна разчита изключително много на чуждестранна помощ, за да прогони агресорите от своите земи.

Разликата между помощта, обещана от ЕС на Украйна, и действително отпуснатите средства е голяма. 77 милиарда евро са отпуснати досега от обещани 144 милиарда.