Европа

Проучване на Euronews: За над 50% от българите изграждането на обща европейска отбрана е приоритет

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Panther Tank Germany Снимка: AP

Европейските избиратели попаднаха в капана на дилемата „оръжие или масло“. Войната е пред портите на Европа. Европейските държави ще бъдат призовани да инвестират повече средства в изграждането на интегриран отбранителен капацитет на блока. Въпреки това гражданите на съюза не са привлечени към идеята за изграждане на голяма единна европейска военна структура.

Според ексклузивно проучване на Euronews отбраната на блока е едва на седмо място в списъка с приоритетите на европейските избиратели с оглед на изборите за Европейски парламент през юни. Тя е далеч след социалните и икономическите проблеми на европейците. Докато засилването на геополитическата роля на ЕС е едва на осмо място.

От началото на войната в Украйна отбранителната индустрия е увеличила производството си, но само скромните 47% от избирателите изискват от бъдещите законодатели на ЕС да се ангажират преди всичко с изграждането на обща отбрана. За 36% това не е приоритет, докато 17% са категорично против. Португалците са най-големите поддръжници на тази идея (59%), а Германия, Полша и Испания са единствените големи държави, в които над 50% от анкетирате смятат този въпрос за първостепенен. В България 52% смятат изграждането на обща европейска отбрана за приоритет, 34% смятат, че е важно, но не приоритетно, а 13% разглеждат въпроса като второстепенен.

Наложителността от обща отбраната на ЕС събира под 50% подкрепа сред французите (45%) и италианците (36%). Унгарците са най-малко склонни да подкрепят интегрирана отбранителна структура в ЕС.

Общата политика в областта на отбраната би включвала финансиране на изграждането на интегрирана военна индустрия. В ЕС има 27 различни военни доктрини и често различни възприятия за рисковете и заплахите. Националните интереси също не винаги съвпадат по въпросите на сигурността. В същото време в целия съюз държавните и домакинските финанси са подложени на сериозно напрежение.

Електоратът на голямата коалиция, Европейската народна партия, либералдемократите от "Обновление" и социалистите и демократите, е основен поддръжник на идеята за отбрана на ЕС. Дори консерваторите умерено подкрепят идеята. От друга страна левите и крайно десните са предимно против нея.