Общество

Арестуваха 29-годишен мъж, пребил жена си пред очите на детето им

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Полицията в Бургас задържа 29-годишен мъж, пребил съпругата си. Случаят се разиграва преди пет дни, но едва днес преди изписването си от болницата, жертвата проговори, призовавйки други жени претърпели домашен побой да не се страхуват, а да говорят.

Мария и Васил били двойка от 5 години, имат 4-годишен син. Домашното насилие започва преди три години, когато съпругът на системно я бие у дома. 25-годишната майка обаче мълчала от страх. При последния скандал тя събира багажа си, за да напусне 29-годишния Васил Киричев. Пребита е жестоко, заплашвана с пистолет и с отнемане на живота. Драмата се разиграва пред погледа на детето.

Плачеше за мама, както всеки път. Плачеше за мен, той много се стресна. То не се случва за първи път, случвало се е многократно. Той започна да ме блъска с юмруци, шамари в главата, в тила, накрая ме събори на земята и ме риташе. В момента съм тук, защото белият ми дроб е бил пълен с кръв. Имам и още травми.

Мария Русчева - жертва на насилие

Васил е задържан, а в петък се очаква да бъде гледана мярката му за неотклонение, след което и да му бъде повдигнато и обвинение. Ден преди Мария да бъде изписана от болницата, тя призова десетките анонимни жертви на насилие да не мълчат, а да се борят за живота и правата си.

Трябва просто да се даде гласност и жертвите да подават сигнал. Колкото и да ги е страх и да ги е срам. Защото мен наистина ме е срам, но просто трябва, не трябва да се страхуват от нищо.

Мария Русчева - жертва на насилие

Мария е една от общо 4590 жертви на насилие от началото на годината до момента. По данни на МВР, 90% от тези жертви са деца и жени, а Бургас е на четвърто място в черната статистика след област София, Варна и Пловдив.