Европа

Промените в климата: Важна тема, но не и топ приоритет на европейските избиратели

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кампанията за европейските избори през 2024 г ще се различава в сравнение с тази от предходните. Докато преди пет години темата за климата доминираше в дебатите, днес тя не е водеща.

Според ексклузивно проучване на Ipsos, поръчано от Euronews, борбата с изменението на климата е приоритет за 52% от анкетираните, докато 32 сто смятат, че въпросът е важен, но не е приоритет. Според същото проучване, 54% от европейците смятат, че покупателната способност изпреварват климата. Но въпреки това, борбата с глобалното затопляне ще остане сред приоритетите на следващата Европейска комисия.

 

В политически план ситуацията ще бъде различна. Въпросът за климата остава основна тема за Европейския съюз и за света. Въпреки че отвличаме вниманието си и с други въпроси, кризата с климата ще се отрази на Европа през следващите години. 

Симоне Талиапиетра, изследовател в институт Брюгел

Пандемията от COVID-19, енергийната криза, войната в Украйна и укрепването на отбранителните способности преподредиха програмата на Европейския съюз в областта на климата. Извънредните геополитически ситуации обаче не означават непременно, че ще има Европейски зелен пакт. Очаква се водещият проект на Комисията да навлезе в нова фаза в следващия мандат. 

 

Вече не загрижеността за природата е движещата сила, а по-скоро конкурентоспособността и сигурността. Добрата новина е, че зелената програма е полезна за Европа. За континента, който трябва да внася 90% от потребяваните петрол и газ, зелените решения са начин да се гарантира енергийна сигурност. Целта е да се избегне ситуацията от последните три години. Това е и начин за намаляване на цените на енергията за всички граждани. 

 Симоне Талиапиетра, изследовател в институт Брюгел

Зелената сделка остава един от основните начини за укрепване на европейския суверенитет и намаляване на сметките за енергия. Въпреки това борбата с изменението на климата е дългосрочна и за нея европейците трябва да се подготвят през следващите десетилетия.