Свят

Според ООН 2023 г. е била пагубна за световния климат

От Euronews България Euronews България

Агенцията по метеорология на ООН обяви "червена тревога" за глобалното затопляне заради рекордното увеличение на парниковите газове, температурите топенето на ледниците миналата година.

 

Този доклад показва, че климатичната криза е най-голямото предизвикателство. Тя е тясно свързана с кризата на неравенството, за което свидетелстват нарастващият глад, разселването на хора и загубата на биоразнообразие. Островните държави са уязвими, климатичните промени са заплаха за тях. Екстремните условия, горещите вълни, наводненията, сушите, горските пожари и интензивните тропически циклони подкопават всички цели на устойчивото развитие.

Селест Сауло, генерален секретар на Световната метеорологична организация

Докладът потвърждава, че 2023-та е била най-топлата година в историята, като средната глобална температура на повърхността е била с близо 1,5 по Целзий над прединдустриалните нива.

Климатолозите предупреждават, че ефектът от горещите вълни, наводненията, сушата, горските пожари и тропическите циклони може да се усетят още по-силно тази година. 

 

В Канада се наблюдават най-много пожари. Изгорели са над 14 милиона хектара. Горските пожари в Хаваите, които унищожиха град Лахайна и причиниха 100 смъртни случая. В Гърция беше регистриран най-големият пожар в Европейския съюз. 

Джон Кенеди, климатолог, Световна метеорологична организация

Световната метеорологична организация подчертава, че има надежда в опитите Земята да бъде предпазена от продължаващо затопляне. Капацитетът за производство на енергия от възобновяеми източници - вятърна, слънчева и водна енергия - е нараснал с почти 50% от 2022 г. насам.