Свят

ООН предупреди, че „гладът е неизбежен“ в северна Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато бойните действия в ивицата Газа продължават, а Израел изглежда твърдо решен да се избави от Хамас веднъж завинаги, хуманитарната ситуация се влошава все повече и повече. ООН предупреди, че „гладът е неизбежен“ в северната част на анклава.

 

В северна Газа гладът е неизбежен от този момент до месец май. Има много кратък период за действие. Около 1.1 милиона души се намират в катастрофално ниво на глад, има около 854 000 души, които са в спешно ниво на глад, а има и около 276 000 души, които са в ниво на криза, така че ситуацията е ужасна през цялото време.

Ариф Хюсеин – главен икономист на Световната продоволствена програма на ООН 

Световната продоволствена програма и други агенции на ООН публикуваха доклад, в който се твърди, че по-нататъшна ескалация на войната, която е в шестия си месец, може да тласне почти половината от населението на Газа до ръба на гладната смърт.

Голям проблем е и достъпът до хуманитарна помощ.

 

В останалата част от палестинската територия ситуацията също е много лоша и съществува риск от глад. Това предупреждение важи за юли 2024 г. Ако няма прекратяване на бойните действия, ако разселванията продължат, ако не сме в състояние да осигурим достатъчно храна за хората, ще настъпи катастрофален глад за цялата територия на Газа до юли тази година.

Ариф Хюсеин – главен икономист на Световната продоволствена програма на ООН 

Офанзивата на Израел, последвала атаката на Хамас на 7 октомври, прогони повечето от 2.3-милионното население на Газа от родните места, а според ООН една четвърт от него вече гладува.

Северна Газа, включително град Газа, беше първата цел на операцията и преживя мащабни разрушения.

Израелските сили съобщиха в края на миналата година, че са деинсталирали по-голямата част от военната инфраструктура на Хамас на север и са изтеглили хиляди войници, но спорадичните боеве продължават.

Северът е епицентър на хуманитарната катастрофа в Газа, като много жители са принудени да ядат храна за животни.