Свят

Израелски части атакуват болница Ал Шифа в град Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили предприеха нова атака срещу болница Ал Шифа в град Газа, обвинявайки бойците на Хамас, че я използват като база. Провежда се „операция с висока точност“ в части от медицинския комплекс, каза говорител на IDF.

Израелските сили за отбрана провеждат високопрецизна операция в ограничени райони на болница Шифа, следвайки конкретни разузнавателни данни, които изискват незабавни действия. Знаем, че високопоставени терористи от Хамас са се прегрупирали в болницата и я използват, за да ръководят атаки срещу Израел.

к-л Даниел Хагари – говорител на Израелските сили за отбрана

Хагари посочи още, че бойци на екстремисткото движение са открили огън от вътрешността на болницата.

Преди началото на операцията войниците са били "инструктирани за важността на предпазливите действия, както и за мерките, които трябва да се вземат, за да се избегне нанасянето на вреда на пациентите, цивилните граждани, медицинския персонал и медицинското оборудване". Пациентите и медиците не били длъжни да напускат болницата.

При второто си посещение в Израел от 7 октомври насам германският канцлер отправи остро предупреждение за ситуацията с цивилното население в Газа. Олаф Шолц проведе разговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и президента Ицхак Херцог.

Не можем да стоим и да гледаме как палестинците умират от глад. Това не сме ние. Споделих опасенията си с министър-председателя, че предоставянето на помощ от Израел в Газа и условията за разпределянето й трябва да бъдат спешно подобрени.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Нетаняху заяви, че с Шолц са постигнали съгласие, че Хамас като организация трябва да бъде елиминирана. По-рано той изрази недоволство, че САЩ му оказват натиск да забави операциите срещу палестинската екстремистка групировка и да осигури сигурен коридор за изтегляне и оказване на помощ на цивилното население. 

А в неделя при израелски въздушен удар по къща в град Деир ал Бала в централната част на Газа загинаха 11 души от едно семейство, включително 5 деца.

В последните дни цивилните жертви в ивицата са наближили 100, други 130 са ранени. По данни на министерството на здравеопазването в Газа, с тях общият брой на жертвите е надхвърлил 31 600.