Свят

Ескалация в Ивицата Газа: Нетаняху одобри плановете за операция в Рафа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Израел одобри плановете за военна операция в граничния град Рафа в южната част на Газа, съобщи канцеларията на Бенямин Нетаняху. Освен за оперативно разгръщане, армията се подготвя и за евакуация на цивилното население. Решението е взето на фона на все по-остри международни критики към потенциална операция в Рафах, тъй като повече от 1 милион палестинци са намерили убежище в южния град, докато бягат от сраженията в другите части на Газа.

Междувременно палестинското движение Хамас отправи ново предложение за край на сраженията, доставки на помощи за населението и освобождаване на израелските заложници в замяна на пускането на свобода на палестински затворници.

Десетки членове на семействата на израелски заложници, държани в Газа, излязоха на шествие в Тел Авив, изпълнени с надежда за напредък в преговорите.

Смятам, че това е решаващ етап. Първо, върнете у дома заложниците, за да се съберат отново със семействата си, след това ще имаме време да се уверим, че Хамас са изчезнали. Това ще отнеме време и трябва да го направим по разумен начин. Вярвам, че израелските сили за отбрана и правителството ще бъдат в състояние да изпълнят тази задача.

Гил Дикман – братовчед на заложника Кармел Гат

Арабският телевизионен канал „Ал Джазира“ съобщи, че Хамас е представила предложение от три етапа, всеки по 42 дни. Групировката постави условието да влезе в сила постоянно спиране на огъня във втория етап от плана, преди освобождаването на израелските войници. За всеки израелски военен се планира да бъдат освободени 50 палестински затворници, сред тях 30 с доживотни присъди.

Тел Авив още не е отговорил на предложението на палестинското движение.

Междувременно кораб, теглещ баржа, натоварена с хранителни продукти, пристигна край бреговете на Газа. Ройтерс отбелязва, че това е тест за нов маршрут за доставка на помощи по море от Кипър към опустошения палестински анклав, където е напът да се разрази глад след петмесечната военна кампания на Израел.

Плавателният съд, изпратен от благотворителната организация „Световна централна кухня“, превозва близо 200 тона помощ, която ще бъде доставена на временен кей, който се подготвя в Газа. Очаква се скоро да отплава втори плавателен съд.