Свят

Ивицата Газа е в очакване на още хуманитарна помощ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На фона на опасенията за живота на цивилните в Газа американският държавен секретар обяви, че Съединените щати и партньорите им продължават да работят по морския хуманитарен коридор от Кипър.

 

Това е нещо, което ще отнеме време да стартира, въпреки че работим експедитивно. Искам да подчертая, че е допълнение, а не заместител на останалите начини за доставка на хуманитарна помощ. Сухопътните маршрути остават най-критичния начин за подпомагане на хората, които се нуждаят от подкрепа.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Антъни Блинкън призова Израел да пази хуманитарните работници в Газа, докато генералният секретар на ООН осъди ударите по сграда на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци в Рафах. В града от еврейската държава съобщиха за прецизна атака, при която е загинал командир на Хамас. 

А според лидера на „Хизбула“, сблъсъците с Израел ще продължат, като по думите му страната търпи загуби. 

 

Днес, на шестия месец, Нетаняху казва, че ако не отидат в Рафах, губят войната. Казвам му, че дори и да отиде в Рафах, вече е загубил. Защото след шест месеца битки, след пет месеца битки, войната не беше в състояние да осигури победа над всички обявени цели.

Хасан Насрала, лидер на „Хизбула“

По време на среща с Антъни Блинкън върховният представител на ЕС по външните работи, Жозеп Борел, обяви, че оцеляването на хората в анклава е поставено на карта и са необходими бързи действия.