Свят

Първи кораб с помощи за Газа отплава от Кипър

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Първият кораб, който използва морския коридор между Кипър и ивицата Газа, за да достави хуманитарна помощ, отплава от пристанище Ларнака за палестинската територия.

На борда на плавателния съд, който е собственост на испанска благотворителна организация, има 200 тона хранителни продукти, които ще бъдат разпределени в Газа от организацията World Central Kitchen.

Тя разполага с екипи на място в Газа и ще отговаря за изграждането на кей за разтоварването на помощи, когато корабът пристигне.

Същевременно американски военен кораб напусна Съединените щати с оборудването, необходимо за изграждането на кей за разтоварване на пратките с помощи, което може да отнеме до 60 дни.

В първия ден на Рамазан десетки палестинци в Газа се събраха, за да изпълнят мюсюлманските молитви сред останките от джамии, които бяха опустошени от израелските въздушни удари.От началото на конфликта на 7 октомври над 1000 джамии в рамките на обхванатия от интензивни боеве и бомбардировки анклав са били разрушени. В и около храмовия комплекс Ал Акса в Йерусалим са засилени мерките за сигурност поради опасения за провокации и безредици от страна на мюсюлмански поклонници.

Най-малко един цивилен е убит, а няколко души – ранени, при израелски въздушни удари в Източен Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на представители на ливанските сили за сигурност и губернатора на провинция Баалбек. Досега израелските сили съсредоточаваха огъня си в южната част на Ливан, по границата, но от края на февруари те започнаха да атакуват цели на Хизбула и на изток, близо до историческия град Баалбек.