Свят

Подготовка за морски коридор: Кораб на испанска организация ще отплава за Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кораб, собственост на испанската благотворителна организация Open Arms, е в готовност да отплава от Кипър за Газа, за да "тества" хуманитарния морски коридор, определен от Европейската комисия и международни донори. Предполага се, че пътят до палестинския анклав ще отнеме няколко дни. На плавателния съд има хранителни продукти (включително ориз и брашно) от World Central Kitchen, благотворителна организация от САЩ. Товарът трябва да бъде разтоварен на временен кей в морето, но точното място не се разкрива.

Пентагонът заяви, че за изграждането на мобилното съоръжение ще са нужди 60 дни и в този процес ще бъдат въвлечени над 1000 военнослужещи.

Ще използваме уникална способност, поддържана от Министерството на отбраната, при която сухопътните сили и флотът на САЩ провеждат съвместни операции от кораб до брега, когато пристанищните съоръжения са неподходящи или недостъпни. Те ще създадат временен кей в морето, който позволява на корабите да прехвърлят товари на по-малки плавателни съдове, транспортиране и разтоварване на товари до временен път за доставка на хуманитарна помощ за Газа.

ген.-м-р Пат Райдър – говорител на Пентагона

Чрез временното пристанище ще бъдат доставяни над 2 милиона дажби дневно на жителите на Газа, като в рамките на тази операция Вашингтон ще работи с партньори.

Израел приветства инициативата за морския коридор. Но предупреди, че ще бъдат нужни и проверки за сигурност.

Хуманитарни организации оценяват високо проектите за морски коридори, но искат и незабавен достъп до пътищата и входните точки на сушата, които вече съществуват. За да може помощта да стигне по възможно най-бързия и безопасен начин до нуждаещите се цивилни.

Американският президент Байдън призна, че спиране на огъня в Газа до началото на Рамазан ще бъде „много трудно“.

Междувременно израелски активисти се опитаха да блокират пропускателни пунктове, които все още са отворени. Групата „Заповед 9“ (препратка към заповедта за спешно набиране на военни части), смятана за крайнодясна, блокира граничния пункт Ницана в петък и не допусна нито един камион. Активистите искат да не се изпраща помощ в Газа, докато не бъдат освободени всички израелски заложници.