Свят

Хиляди израелци, живеещи на север, бягат от атаките на Хизбула

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Жителите на северния израелски град Кирят Шмона споделят, че са на прага на отчаянието. Това се случва на фона на продължаващата ситуация на размяна на удари между Израел и Хизбула и други бойни групировки. Напрежението по израелско-ливанската граница нарасна драстично, след като на 7 октомври нападението на Хамас в южната част на Израел разпали ожесточен конфликт. Миналата седмица въоръженото крило на Хамас заяви, че е изстреляло 40 ракети "Град" по израелска военна база и казарма. Израелските военни от своя страна заявиха, че са идентифицирали около 10 изстрелвания и са прехванали няколко от тях. Медиите в страната пък съобщиха, че е била повредена една сграда в Кирят Шмона. 

Подобни атаки не трябва да се случват. Сградата ни беше ударена. Трудно е, боли. Но какво може да направи човек? Ако не беше нашата сграда, щеше да е друга сграда

Владимир Москалов, местен жител

Хизбула почти ежедневно разменя огън с Израел. Това принуждава хиляди напуснат домовете и работните си места. 

Нямам друга възможност, трябва да работя, трябва да изкарвам прехраната си. Никой друг няма да дойде тук и да работи вместо нас. Това не означава, че ако ни обстрелват, не трябва да спираме да работим. Това е ситуацията тук в момента и, с Божията помощ, се надявам, че всички жители ще се върнат.

Йехуда Албиля, местен жител

Размяната на удари доведе до разселването на десетки хиляди хора и от двете страни на границата. Те породиха и опасения за разрастването на по-широк конфликт. Хизбула е доминиращата сила в Южен Ливан. Хамас и други палестински фракции имат по-слабо присъствие там и се смята, че изискват поне мълчаливо одобрение от Хизбула, за да провеждат военни операции.