Свят

Децата в израелския град Сдерот се върнаха в класните стаи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Децата в южния израелски град Сдерот се върнаха в училище на 3 март, за пръв път след смъртоносните атаки на Хамас на 7 октомври.

Бойци на палестинското ислямистко движение нападнаха Сдерот на този ден, като превзеха главното полицейско управление. Градът е честа цел на ракетни обстрели от ивицата Газа, както преди бруталната атака, така и по време на израелския отговор.

След смъртоносните атаки и предвид близостта до северната част на ивицата Газа властите евакуираха града, чието население е около 34 000 жители.

Днес за пръв път, след 5 месеца, отваряме училището. Вижте радостта на децата. Ако търсим символ на победата, огледайте се, това е символът на победата на Сдерот, на победата на народа на Израел.

Аяла Хадад – директор на училище

Децата са радостни да се върнат в класните стаи и да подновят занятията, но някои родители смятат, че битката срещу Хамас не трябва да спира. Защото нападение като това от 7 октомври може да се повтори. И ужасът да се завърне.

Това не трябва да влияе на правителството по отношение на продължаването на боевете. Много е важно правителството да знае как да върне заложниците и да не позволява връщането на децата в училище да разсее обществото от истински важната цел. Защото войната не е приключила. Тишина няма. Всичко е илюзия, но децата трябва да се върнат към ежедневните си задължения, защото не могат да продължават да живеят в страх и неизвестност.

Шарон Песо – родител

При атаката на Хамас срещу селища и военни бази в Южен Израел загинаха близо 1200 души, а 250 бяха взети за заложници.

След като Израел започна сухопътна офанзива в Газа, жертвите в анклава нахвърлиха 30 000 към настоящия момент.