Свят

Все още няма договорена сделка между Израел и Хамас

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Israel Tunel Gaza Hamas AP Снимка: AP архив

Съединените щати са заделили още над 50 млн. долара за хуманитарни програми в ивицата Газа и на Западния бряг и очакват временно спиране на огъня между Израел и Хамас.

Това би позволило за няколко седмици - надяваме се до шест - да няма боеве, така че да можем да изведем всички заложници, да увеличим хуманитарната помощ. Критично е да спрем боевете, за няма повече цивилни жертви и щети по гражданската инфраструктура.

Джон Кърби, говорител на Съвет за национална сигурност на САЩ

Представители на Израел и Хамас са на различни позиции след коментара на президента Джо Байдън, че сделка може да има до края на тази седмица. Засега няма ясен резултат от преговорите, водени от Катар.

През последните дни няколко държави спускат хуманитарна помощ с парашути в палестинския анклав. Въпреки това от ООН подчертаха, че повече от половин милион души са на ръба на глада. Говорител на хуманитарната организация предупреди за засилени военни действия по границата между Израел и Ливан.

За да дадем повече яснота за въздействието на боевете върху цивилните в Ливан - Службата за координация на хуманитарните въпроси отбелязва, че за по-малко от пет месеца близо 90 хил. души са били разселени вътрешно, като са докладвани и десетки цивилни жертви заради боевете.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН

Катар и Франция подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на хуманитарната помощ. По време на среща с президента Еманюел Макрон емирът на страната от Близкия изток призова за освобождаване на заложниците и за "край на страданията на палестинския народ".