Свят

В Газа се борят с недостига на хляб

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Палестинците в Газа продължават да се борят с нарастващите цени на храните и недостига на хляб, тъй като хуманитарната ситуация в ивицата продължава да се влошава. Майка на 2 две деца, Шурук Шаннан, застава пред местната пекарна всяка сутрин в 6:00 ч. и чака три часа, за да получи няколко самуна хляб. Впоследствие тя ги отнася в палатката си, която споделя с още осем семейства на разселени жители на Газа. 

"Ние сме осем семейства, които живеят в една палатка. Опитвам се да взема хляб за децата. Нямаме храна и положението е трудно. Нямаме дърва, за да запалим огън, и нямаме брашно", разказва Шурук Шаннан, разселена от Газа.

След известно време Шурук се връща вкъщи с торба, в която има няколко хляба. В палатката ѝ няколко деца веднага започват да споделят вкусната закуска, а родителите им чакат да дойде и техния ред. Несрин Шаннан, майката на Шурук, казва, че дъщеря ѝ понякога се прибира вкъщи с празни ръце заради недостига. В случаите, в които хлябът не стигне, те се опитват сами да си сготвят нещо в кални печки с каквито продукти успеят да си набавят. Но дори когато необходимите консумативи и съставки за приготвяне на основен продукт са налични за закупуване, се оказва, че те са станали твърде скъпи, за да си ги позволят повечето хора. 

"Не можем да си осигурим дори малко храна. Дървеният материал е толкова скъп. Всичко е толкова скъпо, а ние нямаме пари за нищо", споделя Несрин Шаннан, друга разселена от Газа.

Служители на ООН предупреждават, че евентуално нападение срещу Рафа ще бъде катастрофално, като на пътя на атаката ще се окажат повече от 600 000 деца. Според тях атака на територията на града и околностите му може да доведе и до срив на системата за хуманитарна помощ, която се бори да поддържа живота на населението на Газа.