Свят

Хиляди разселени семейства бедстват в южната част на Ивицата Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Тежкото положение на хилядите разселени семейства, събрани в малък район в южната част на ивицата Газа, изглежда ще се влоши, тъй като Израел заяви, че се готви за сухопътна офанзива в Рафа. Повечето от разселените в района на Маваси са избягали от северната и централната част на анклава. Сега те са принудени да живеят в найлонови палатки, които едва ги предпазват от студеното и дъждовно зимно време

 

Няма източник на доходи. Районът е много пренаселен. Боклукът изобщо не се събира. Той остава на купчини. Положението е катастрофално във всеки смисъл на думата.

Хасан Атва, разселен мъж от град Газа

Проблемът с липсата на питейна вода също е от ключово значение за хората.

 

Ние сме пет души. Ситуацията тук е трудна. А след офанзивата срещу Хан Юнис броят на разселените се увеличи драстично. Има и недостиг на питейна вода, храна и лекарства. Това не е живот.

Шария Ал-Гул, разселена жена от бежанския лагер Бурейдж в централната част на Газа

Маваси е район в южната част на Газа, за който израелските военни твърдят, че е безопасна зона и подтикват хората да бягат в него. Районът обаче е бил многократно удрян от израелските военни. Представители на ООН предупреждават, че евентуално нападение срещу Рафа би било катастрофално, като на пътя на атаката ще се окажат повече от 600 000 деца. Атакуването на града и околностите му може да доведе и до срив на системата за хуманитарна помощ. Израел от своя страна обаче твърди, че трябва да превземе Рафа, за да гарантира унищожаването на Хамас и да освободи заложниците, държани от бойците.