Свят

Хиляди израелци призоваха за освобождаване на заложниците, взети от Хамас

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хиляди израелци призоваха заложниците, взети от Хамас, да бъдат освободени. От началото на войната в Близкия изток около 130 души продължават да бъдат в плена на бунтовниците. Техни близки се страхуват за живота им и очакват кабинетът да договори сделка за освобождаването им.

Това обаче не се случва и хората настояват премиерът Бенямин Нетаняху да подаде оставка. По-рано Израел потвърди смъртта на над 30 заложници.

 

Правителството ни се провали. Трябва да си тръгне. Имаме нужда от ново. Имаме нужда от нови хора, нови лидери, които мислят за нас, не само за себе си.

Нерия Бар, протестираща

Вярваме, че е време да дойде нов човек, който да ни обедини, да се погрижи за гражданите и за всичко останало - вместо това крайно правителство, което не си върши работата.

Бар Пакула, протестиращ

В Тел Авив напрежението ескалира и полицията използва водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. Повече от 20 души са били арестувани. Лидерът на израелската опозиция, Яир Лапид, осъди действията на властите и ги нарече "антидемократични".

През ноември, когато имаше спиране на огъня между Израел и Хамас, бяха освободени над 100 заложници, както и близо 240 палестинци, държани в затвори в еврейската държава.

Този уикенд в Париж се проведоха нови разговори за временно примирие и предаване на пленените обратно на страната им. Според медии в Израел военният кабинет е потвърдил изпращането на преговарящи в Катар, които да продължат дискусиите.