Свят

От Израел съобщиха за напредък в освобождаването на заложници

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Един от членовете на военния кабинет на Израел съобщи за обещаващ напредък към нова сделка за освобождаване на заложници. Бени Ганц обаче предупреди, че военната операция в Рафа все пак ще започне, когато цивилните в района бъдат евакуирани. Бомбардировките около града са интензивни по оценка на „Ройтерс“.

Важността на прочистването на Рафа се крие във възможността да се ударят силите на Хамас, които действат там, както и в нуждата да се демилитаризира ивицата Газа. Повтарям – ако няма схема за освобождаване на заложници, ще действаме и по време на Рамадан.

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел

От „Лекари без граници“ съобщиха за загинали техни служители при операция на Израел в палестинския анклав. А според хуманитарната агенция на ООН между 9 и 15 февруари в Газа са влизали средно 47 камиона с помощи за цивилните, което е недостатъчно да отговори на техните нужди. Ситуацията в Газа е „нечовешка“ според Световната здравна организация.

Повечето хора нямат достъп до чиста вода, като един на всеки три тръбопровода от Израел все още работят и са с по-малко от половината от нормалния си капацитет. Около 83% от подземните кладенци за вода не работят и нито една от пречиствателните станции за отпадъчни води не функционира.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН

Съединените щати предупредиха, че Международният съд на ООН не бива да разпорежда незабавно изтегляне на израелските сили от палестинските територии, без да има конкретни гаранции за сигурността на Израел. В Хага и днес се разглежда въпросът за законността на обявената дългогодишна окупация, като в изслушванията участват над 50 държави.

Междувременно размяната на удари продължава и извън Газа. От „Хизбула“ твърдят, че са извършили 13 атаки срещу Израел в рамките на ден, като основната цел са били бази на еврейската държава. От групировката заявиха, че част от ракетите, които са изстреляли, са в отговор на удари на Израел срещу цивилни в Южен Ливан.