Свят

САЩ наложиха вето върху резолюцията на Алжир за прекратяване на конфликта в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати наложиха вето на резолюция на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Това не бе изненада, тъй като по-рано от Вашингтон вече бяха сигнализирали за намерението си. От своя страна обаче те предложиха своя собствена проекторезолюция, която за първи път призовава за "временно прекратяване на огъня" в конфликта. Тя също така предупреждава Израел да не започва офанзива на Рафа.

Китай остро разкритикува Съединените щати за налагането на вето. Пекин заяви, че този ход изпраща "погрешно послание" и на практика дава "зелена светлина за цитирам продължаващото клане". Съюзниците на Вашингтон също разкритикуваха този ход. Френският пратеник на ООН Никола дьо Ривиер изрази съжаление, че предложението не е било прието "предвид катастрофалната ситуация на място". 

 

Нетърпеливи сме да продължим да работим със Съвета по това предложение, което ще доведе до временно прекратяване на огъня възможно най-скоро. То е въз основа на формулата за освобождаване на всички заложници, и което ще осигури помощ в ръцете на палестинците, които толкова отчаяно се нуждаят от нея.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на палестинската територия, израелската военна кампания е довела до смъртта на над 29 000 души в Газа. От своя страна обаче министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че е "решен да продължи войната, докато страната му не постигне всички нейни цели". Той допълни, че никакъв натиск не може да го промени. 

 

Върху Израел се оказва голям натиск от страната и чужбина да спре войната, преди да постигнем всички нейни цели, включително сделка на всяка цена за освобождаване на заложниците. Наистина искаме да постигнем още едно освобождаване и също така сме готови да извървим дълъг път. Не сме готови обаче да платим каквато и да е цена, която Хамас иска от нас.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Повече от един милион разселени палестинци - около половината от населението на Ивицата - живеят в Рафа. Това става след като са били принудени да потърсят убежище там. Южният град, който граничи с Египет, бе дом на едва 250 000 души преди войната.