Свят

Стотици пациенти бяха принудени да напуснат болница „Насър“ в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди разселени хора, приютени в болницата "Насър" в южния град Хан Юнис, бяха принудени да я напуснат, след като израелските войски щурмуваха най-голямото медицинско заведение в южната част на Ивицата Газа. Палестински здравни служители в Хан Юнис съобщиха, че петима пациенти, намиращи се в интензивното отделение, са починали, след като кислородът им е свършил.

Това е станало след нахлуването на израелските войски в болницата. Според тях израелската армия претърсва болничния комплекс "Насър", арестува предполагаеми бойци на Хамас и търси доказателства, че там може да се намират останките на израелски заложници, отвлечени от групировката. От своя страна Израел заяви, че не атакува пациенти или лекари, но персоналът споделя, че лечебното заведение се бори с тежкия обстрел и намаляващите доставки на провизии. 

 

Бяхме сред последните, които напуснаха. В болницата имаше около 5 до 6 000 души. Те позволиха да останат само на тези, които наскоро са влезли в болницата. Дори на семействата им не беше позволено да ги придружат. Дори накараха медицинските сестри да напуснат.

Нур Абу Джамех, жител на Рафа

Нахлуването в болницата идва след продължила почти седмица обсада.

 

Снайперистите затвориха входовете. На никого не беше позволено да влиза или излиза. Тези, които се влязат или излязат умират. Пострадалите стояха пред нас, те бяха на входа, а ние изобщо не можехме да ги вземем заради снайперистите. 

Нур Абу Джамех, жител на Рафа

Броят на загиналите в Газа от 7 октомври насам е надхвърлил 28 800 души, а ранените са над 68 300. Това съобщи министерството на здравеопазването в контролирания от Хамас анклав. По данни на Израел от 7 октомври насам са били убити около 10 000 бойци на Хамас.