Свят

Най-близо до мира от месеци насам: В Париж се провеждат преговори между Израел и Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават опитите за постигане на траен мир между Израел и Хамас. В Париж се провеждат преговори за примирие в Газа, които изглежда са най-сериозният опит от седмици насам за спиране на сраженията. Информиран източник, който е пожелал анонимност, заяви, че разговорите са започнали с ръководителя на израелската разузнавателна служба "Мосад", който се е срещнал поотделно с всяка от страните - Катар, Египет и Съединените щати. Представител на Хамас пък заяви, че очаква да види какво ще бъде следващото предложение. Последният път, когато подобни разговори се проведоха в Париж в началото на февруари, те доведоха до изготвянето на план за първото удължено прекратяване на огъня по време на войната, одобрен от Израел и Съединените щати. Хамас обаче тогава отговори с контрапредложение, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху тогава отхвърли.

По-рано Нетаняху представи на кабинета си по сигурността официален план за Газа след спирането на сраженията. Той подчерта, че Израел очаква да запази контрола върху сигурността на анклава след унищожаването на Хамас. От своя страна съветникът на Белия дом по комуникациите в областта на националната сигурност Джон Кърби заяви, че Съединените щати смятат, че "какъвто и да е обликът на Газа след конфликта, палестинският народ трябва да има право на глас".

„Вярваме, че какъвто и да е обликът на Газа след конфликта, палестинският народ трябва да има право на глас за това как да изглежда анклава. Не вярваме в намаляването на размера на Газа. Не вярваме и ще продължим да бъдем много гласовити по отношение на факта, че не искаме да виждаме каквото и да било насилствено разселване на палестинци извън Газа. Не искаме обаче да виждаме управление на анклава от Хамас“, каза Джон Кърби, съветник по комуникациите в областта на националната сигурност на Белия дом.

Междувременно държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон ще се противопостави на всяка повторна окупация на Газа от страна на Израел, както и на всяко намаляване на размера на територията на анклава. Ръководеното от Хамас Министерство на здравеопазването съобщава, че от началото на войната през октомври досега са загинали повече от 29 500 души, предимно жени и деца.