Свят

Израелските бомбардировки не спират във всички части на Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато в Париж се водят преговори за примирие в ивицата Газа и за освобождаване на всички заложници, държани от Хамас, израелската офанзива продължава във всички райони на палестинския анклав.

Израелският кабинет е одобрил изпращането на делегация във френската столица, а САЩ обявиха, че разговорите за временно прекратяване на военните действия "вървят добре", според оценката на американския пратеник за Близкия изток Брет Макгърк.

По-голямата част от групата Г-20 подкрепя решение на конфликта между израелци и палестинци с две държави.

Изразихме дълбоко несъгласие със сравнението на ситуацията в Газа с Холокоста, но дори да имаме разногласия по конкретен въпрос, ние се присъединяваме към всички споделени цели - освобождаване на заложниците, постигане на удължено хуманитарно примирие в Газа, постъпване на повече хуманитарна помощ и прекратяване на конфликта. Това са споделени цели.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ 

Израел се противопоставя на всякакво едностранно признаване на палестинската държава, което би било равносилно на възнаграждаване на "безпрецедентния тероризъм" на Хамас, според текста на резолюция, одобрена от Кнесета.

Голям брой държави от всички региони изразиха загриженост относно конфликта в Палестина, като подчертаха риска той да се разпространи в съседнте страни. Няколко държави призоваха за незабавно освобождаване на заложници, държани от Хамас.

Мауро Виейра – министър на външните работи на Бразилия

При израелски въздушни удари, насочени срещу жилищни сгради в град Деир ал-Балах, са били убити 27 души, съобщават репортери на Асошиейтед прес.

Телата са били откарани в болница Ал-Акса. С тях общият брой на жертвите на израелски бомбардировки за изминалите 24 часа стана 71, по данни на министерството на здравеопазването на Газа.

Съобщава се и за удари в южната и централната част на палестинската територия.

Междувременно израелските сили са се изтеглили от болницата "Насър" в Газа, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на министерството на здравеопазването на палестинския анклав.