Свят

В Йордания: Мария Габриел подчерта нуждата от хуманитарна помощ за Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

По време на срещата с колегата си в Йордания вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел подчерта нуждата от хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

 

Разбира се, подкрепяме и решението за две държави. Трябва да отбележа, че за нас Йордания вече се е доказала като регионален миротворец и подкрепяме усилията ви за мирен план, за да спасите човешки животи.

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

На свой ред Айман ал-Сафади предупреди, че планираната военната операция на Израел в град Рафа, която съвпада с началото на Рамадан през март, може да разшири конфликта в Близкия изток.

С Мария Габриел са обсъдили и двустранните отношения между двете държави. Тя е била приета и на аудиенция при краля на Йордания. След нея Абдула II се е срещнал и с президента на Палестинската автономия

 

Подчертаваме, че няма време за губене. С всеки изминал ден, в който тази война продължава, се повишава рискът от разрастване и увеличаване на жертвите. Това, което се случва сега, е престъпление срещу човечеството във всичките му аспекти.

Айман ал-Сафади, вицепремиер и министър на външните работи на Йордания

Хуманитарната ситуация продължава да се влошава - в Северна Газа съобщиха, че двумесечно дете е починало от глад. Според местните власти жертвите на ударите в анклава вече са близо 30 000. От ООН подчертават, че достъпът до чиста вода е много ограничен, а рискът от разпространение на болести нараства.

На юг - от израелската армия казват, че са пленили бойци на Хамас в Хан Юнис, докато опитвали да избягат, криейки се сред цивилните. Освен това допълват, че са прекратили военната операция в болницата "Нaсър", която се намира в града.

В северните части на Израел и днес се задействаха сирени за тревога. По-рано от "Хизбула" заявиха, че са атакували позиции на еврейската държава около границата с Ливан. В същото време се твърди, че двама бойци на групировката са загинали при въздушна операция на Израел в Сирия.