Свят

Байдън: До идния понеделник огънят между Израел и Хамас да бъде прекратен

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че се надява "до следващия понеделник" да бъде постигнато прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас. Коментарите му идват на фона на новините за постигнат напредък в продължаващите преговори между Израел и представители на Хамас в Катар.

Говорител на Държавния департамент на Вашингтон заяви по-рано, че през последните няколко дни е постигнат "напредък" в преговорите за освобождаване на израелските заложници, но че все още не е ясно дали Хамас ще приеме последната предложена сделка. Припомняме, че миналата седмица Съединените щати бяха остро критикувани за това, че наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня в Газа. Вместо това те предложиха своя собствена, като също така предупредиха Израел да не нахлува в южния град Рафа. 

 

Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо. Близо сме. Все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до следващия понеделник ще постигнем прекратяване на огъня.

Джо Байдън, президент на САЩ

От своя страна правителството на Израел заяви, че е получило планове за евакуация на цивилни граждани от части на ивицата Газа преди евентуалното начало на нови сухопътни операции. Израел е подложен на все по-голям международен натиск да не предприема подобна офанзива в града, в който живеят много палестински бежанци, избягали от други части на анклава. Междувременно министър-председателят на Палестинската автономия Мохамед Щайе подаде оставка заедно с правителството си, което управлява части от окупирания Западен бряг. Президентът Махмуд Абас прие решението му. 

 

Оставката идва в момент, когато усилията за прекратяване на огъня между Израел и Хамас напредват. Всъщност Бенямин Нетаняху през уикенда заяви, че Израел дори иска прекратяване на огъня. В същото време обаче той казва, че все още планира инвазията в Рафа, защото се смята, че това е последната крепост на Хамас в Газа. Нетаняху също обяви, че армията е представила оперативен план за инвазията .

Джо Федерман, директор на новините на АП за Израел, палестинските територии и Йордания

С усложняваща се хуманитарна криза в анклава, се увеличават и опитите за помощ. Кралските йордански военновъздушни сили са извършили въздушни доставки на помощи край бреговете на ивицата Газа. Това стана и най-голямата досега операция по въздух за доставяне на така необходимата помощ. Пакети са били разпръснати на 11 места.