Свят

"Общи очертания": САЩ, Египет, Катар и Израел са постигнали напредък в мирните преговори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съединените щати, Египет, Катар и Израел са постигнали разбирателство по "общите очертания" на споразумение за временно примирие в Газа и освобождаване на заложници от Хамас, съобщи съветникът по националната сигурност в Белия дом - Джейк Съливан. Той призова за търпение и не навлезе в подробности относно хода на преговорите.

След преговорите в Доха сега диалогът ще продължи в Кайро, с фокус върху времевата рамка и практическите механизми за прилагане на евентуално споразумение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче предупреди, че все още не е ясно дали ще се стигне до споразумение.

Израелската армия представи план за "евакуация" на мирни граждани от "бойните зони" в ивицата Газа. Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

В съобщението на израелските военни не се споменава изрично Рафах, където са струпани 1.5 милиона палестинци, търсещи убежище от сраженията в други части на изолираната крайбрежна зона. Нетаняху иска бързо да стартира плановете за военна офанзива в Рафах, въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня.

 

Не смятаме, че голямата военна операция трябва да продължи към Рафа, освен ако няма ясен и изпълним план за защита на всички цивилни, отвеждането им на безопасно място, изхранването и обличането им. Не сме видели още такъв план.

Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на Белия дом

В международен план планираната офанзива срещу град Рафа, който е пълен с бежанци, е силно критикувана.

Израел увери, че ще засили атаките срещу ливанската военна групировка Хизбула, дори ако бъде постигнато временно прекратяване на огъня с Хамас в ивицата Газа.

 

Всеки който си мисли, че когато постигнем споразумение за освобождаване на заложници на юг, огънят спре, греши. Ще продължим огъня и ще го правим независимо от ситуацията на юг, докато не постигнем целите си: да се изтласка Хизбула от израелската граница - чрез дипломатическо споразумение или със сила.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

Продължава израелският обстрел в различни райони на Ивицата Газа, докато в град Газа са избухнали нови сражения.

Повече от 80 палестинци са загинали през последното денонощие. Убити са и двама израелски войници.