Свят

Съдът в Израел решава дали ортодоксалните ще служат в армията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стотици протестиращи се събраха пред Върховния съд на Израел в Йерусалим. Съдът започна изслушване по искането ултраортодоксалните мъже да служат в израелската армия. Това се случва в момент, когато силите за отбрана продължава бойните действия срещу ислямистите от “Хамас”, продължаващи близо пет месеца. 

 

Стремим се към равнопоставеност по отношение на тежестта на военната служба. Смятаме, че всеки гражданин е длъжен да служи в армията, особено сега, когато сме във война.

Елиад Шрага, председател на Движение за качествено управление

Военната служба е задължителна за всички мъже с израелско гражданство. Политически влиятелните ултраортодоксални партии обаче са извоювали изключения за своите общности. Вместо служба в армията, те учат в религиозни училища. Тези изключения предизвикаха недоволство от страна на светското мнозинство, особено след като наскоро армията обяви, че задължителната служба може да бъде удължена, а резервистите да бъдат призовавани по-често.

 

Повече няма да има дискриминация. Това, което е било, вече няма да го бъде. Държавата Израел не може да продължава да носи на гърба си цял обществен сегмент от 63 000 потенциални войници, които не се записват в армията.

Дафна Холц-Лехнер, Движение "Фронт на майките"

Някои от протестиращите са сред ключовите фигури от масовото протестно движение срещу съдебната реформа на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Правителството трябва да представи нов проектозакон през следващите месеци. Ултраортодоксалните партии, които са ключов коалиционен партньор на премиера, се надяват предвидените за тях изключения да останат.