Свят

Преговорите отвътре – българинът в ООН: Няма да има сделка между Израел и Хамас в следващите дни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Преговорите, които текат в момента, касаят въпроси, свързани със самото потенциално споразумение, което евентуално би могло да влезе в сила, но няма никакви крайни резултати към този момент, които да ни карат да вярваме, че ново споразумение между Израел и Хамас ще влезе в сила в следващите няколко дни.“

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime Мирослав Зафиров – дипломат и политически съветник на мисията на ООН в Израел. Той участва в преговорите между Израел, Хамас и Хизбула. Включваме го от столицата на Катар – Доха. По неговите думи има концептуални разлики в подхода на двете страни по отношение на възможно споразумение. 

Най-основната разлика, най-сериозно разминаване между двете страни е въпросът за самата размяна на заложници, която би трябвало да се случи в хода на това примирие.

Мирослав Зафиров – дипломат и политически съветник на мисията на ООН в Израел

„Въпросът за съотношението заложници срещу палестински затворници е нещо, което се обсъжда. Няма крайно решение. Един от основните фактори за успех на подобна договореност за размяна е въпросът за достъпа до хуманитарна помощ в Ивицата Газа“, посочи Зафиров.

Според него въпросът за хуманитарната ситуация в Газа е един от ключовите и най-важни въпроси, който засяга не само споразумението между двете страни, а и въобще би трябвало да бъде в центъра на вниманието на международната общност.

„Вижте, вие знаете, че израелската армия, преследвайки двете основни цели, които бяха поставени като стратегически и тактически – завръщането на заложниците и унищожаването на военния потенциал на Хамас, нанесе в продължение на седмици тежки артилерийски и авиационни удари, особено по северната част на Ивицата Газа“, подчерта Зафиров.

Фактически в момента над 90% от тази част на Ивицата е унищожена, разрушена. Там дори да предположим, че биха могли да се върнат хора, те няма къде да се върнат. Хамас като военен потенциал почти не присъства.

Мирослав Зафиров – дипломат и политически съветник на мисията на ООН в Израел

„Но на негово място се появяват множество групи от населението, които са самоорганизирани. Нашите конвои са непрекъснато изправени пред опасността да бъдат разграбвани, което се и случва“, добави Зафиров.

Хуманитарния изход от евентуална израелска операция в Рафа би бил катастрофален, предупреди дипломатът.

Според него Палестина трябва да съществува във форма, която поне да се доближава до предвидената в резолюцията на ООН и споразумението от Осло, като обединение между Газа и Западния бряг, но по думите му към момента няма реален утвърден сценарий, по който да се процедира.

„Вече сме на практика в състояние на сомализация. Особено в северната част на Ивицата няма понятието законност или ред. За законност дори не може да става дума, но усещането за ред отдавна вече не присъства“, коментира Зафиров.

„Международна общност, за съжаление, като че ли се намира в едно състояние на отсъствие на координатна система. Не е много ясно какъв е точно планът, който се предлага“, каза още дипломатът.

 

Целия разговор вижте във видеото.