Свят

Израелци искат бързото освобождаване на заложниците в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Тел Авив се стигна до арести по време на голяма антиправителствена демонстрация. Стотици хора блокираха главни пътища, прекъснаха движението и поискаха оставката на кабинета на Бенямин Нетаняху. И, разбира се, незабавно освобождаване на всички заложници, държани от Хамас в Газа.

В същото време хиляди се включиха в похода към Йерусалим, организиран от семейства на заложници. Те тръгнаха от границата с Газа и стигнаха до Свещения град в събота вечерта.

Обръщам се към вас, президент Байдън, продължете да оказвате натиск върху всички страни, без да отстъпвате, докато не бъде подписано споразумение за връщане у дома на нашите близки. И към вас, премиер Ненаняху, върнете незабавно заложниците у дома.

Даниел Лифшиц – внук на заложница Одед Лифшиц

За пръв път американски самолети са спуснали хуманитарна помощ в Газа, присъединявайки се към редица страни, които извършиха лолети с тази цел над обсадената ивица. Международният комитет на Червения кръст приветства изпращането на помощта, но подчерта, че спускането й по въздух е "последна мярка", защото е много скъпо и почти не може да задоволи нуждите на населението.

На този фон надеждите за спиране на огъня все още са смътни. В събота американски официални лица заявиха, че Израел се е съгласил с "рамка" за временно примирие, договорена в Париж и Доха, която включва 6-седмична пауза в боевете и освобождаване на най-уязвимите заложници, държани от Хамас в Газа. Сега се чака отговорът на палестинското ислямистко движение.

Въпреки това нито израелски представители, нито такива на Хамас, не са коментирали темата. Преговорите с посредниците трябва да продължат в Кайро в неделя.