Свят

САЩ започват да доставят хуманитарна помощ в ивицата Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати започват да доставят хуманитарна помощ по въздух на цивилните в ивицата Газа. Американският президент предупреди, че към момента храната и консумативите, които достигат до хората в палестинския анклав, не са достатъчни.

 

Хората са отчаяни. Невинни хора попадат в ужасна война, неспособни да изхранват семействата си. Видяхте отговора, когато се опитаха да вземат хуманитарна помощ. Трябва да направим повече. И Съединените щати ще направят повече.

Джо Байдън, президент на САЩ

В Северна Газа от Йордания вече спуснаха с парашут хуманитарна помощ за нуждаещите се. През последните дни в тези доставки участват Великобритания, Обединените арабски емирства и Франция. От Световната здравна организация са успели да изпратят гориво и медицински консумативи за болницата „Ал Шифа“, в която по-рано от Израел обявиха, че са намерили команден център на Хамас.

По време на Дипломатическия форум в Анталия външният министър на Палестинската автономия обвини еврейската държава, че опитва да прогони хората от Газа.

 

Защо Израел продължава войната и настоява тя да продължи? Защото има необявени цели на тази война и те може да бъдат постигнати. Една от тях е пълно унищожаване на ивицата Газа, заличаване на всичко. Виждаме това от първия ден.

Рияд ал-Малики, министър на външните работи на Палестинската автономия

Междувременно жертвите на инцидента с конвой в град Газа са 115, а броят на ранените надвишава 700. 

Докато се очаква ново спиране на огъня, от Хамас заявиха, че още 7 заложници са загинали при израелски удари. Предполага се, че в плена на бунтовниците има близо 130 души.