Свят

"Усложняване на мирните преговори": Заваляха взаимни обвинения кой е виновен за кървавия инцидент в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават да валят международните реакции за инцидента в Газа, при който над 110 палестинци загинаха, докато се надпреварваха да вземат храна от конвой с помощи в град Газа.

Други над 700 са били ранени. Свидетели на място съобщиха, че от израелската армия са стреляли по хората. От Тел Авив обаче заявиха, че са използвали само предупредителни изстрели. Така броят на загиналите от началото на войната между Израел и Хамас достигна над 30 000 души.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че това е "грозно клане", извършено от Израел, а говорителят на френското външно министерство Кристоф Льомоан каза, че Израел е отговорен по силата на международното право за защита на разпределението на помощи за цивилни граждани.

От своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че администрацията му проучва какво се е случило на мястото за раздаване на храна в Анклава. Той добави, че според него инцидентът ще усложни преговорите в региона, но допълни, че все още е оптимист. 

Матю Милър, говорител на Държавния департамент:  Това трагично събитие също подчертава значението на разширяването и поддържането на потока от хуманитарна помощ в Газа. Ето защо продължаваме да настояваме за споразумение за временно прекратяване на огъня, което да облекчи страданията и на всички палестинци, и на заложниците, които продължават да бъдат държани от Хамас. Целта ни е да ги върнем у дома при семействата им.

Междувременно в Москва се провеждат вътрешнопалестински преговори, посветени на уреждането на въпроса за Газа. Това съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости. По-рано руското външно министерство заяви, че в разговорите ще участват представители на Хамас и на конкурентната политическа фракция Фатах, която доминира в Палестинската автономия.