Свят

Трагедия в Газа: Над 100 души загинаха, докато чакат на опашка за храна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Повече от 100 палестинци са убити в град Газа, докато чакаха на опашка да получат хранителни помощи. Това повишава броя на жертвите от началото на войната на Израел срещу Хамас до повече от 30 000, според здравни служители от анклава. Болничните служители първоначално съобщиха за израелски удар по събралото се множество, но свидетели разказаха, че израелски войници са открили огън, докато хората са вадели брашно и консерви от камионите.

Това, което ни се случва, е несправедливо. Ние сме хора, които просто искат да живеят и да се хранят. Защо този човек беше набелязан? Той отиде да вземе храна за децата си. И беше застрелян. Вижте тази гледка. Извършват операцията пред банята.

Израелските сили за отбрана разпространиха въздушни кадри, на които се виждат десетки хора, заобикалящи камиони с хуманитарна помощ в северната част на Газа. Армията посочва в изявление, че „палестинските са нападнали превозните средства и в резултат на блъсканицата и газенето са загинали“.

А говорител на израелския премиер Нетаняху заяви, „че хората, каращи камионите са се врязали в тълпите, убивайки десетки хора“.

А посланикът на Палестинската автономия в ООН в Женева осъди атаката.

Стотици палестински граждани, цивилни в Ал-Рашид, които чакаха камиони, натоварени с хуманитарна помощ, бяха бомбардирани от окупационната власт. Повече от 1000 души са ранени, много от тях са в сериозно състояние. Те човешки щитове ли са? Това ли са бойците на Хамас?

Ибрахим Храиши – посланик на Палестинската автономия в Съвета по правата на човека

Междувременно израелската авиация нанесе поредица от въздушни удари по обекти на Хизбула в няколко села в Ливан. В резултат на атаките има ранени хора и нанесени материални щети.

Тел Авив предприе тези действия, след като Хизбула заяви, че е поразила израелски военни постове в спорния район Фермите на Шебаа на ливанско-израелската граница.