Свят

Международните посредници още не могат да постигнат сделка за спиране на огъня в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато международните посредници полагат усилия да изковат сделка за временно примирие и освобождаване на заложници, Израел продължава офанзивата си в южната част на Газа.

На фона на бомбардировките агенцията на ООН за палестинските бежанци се опитва да достави оскъдни хранителни продукти. Цивилните жители в анклава са на крачка от глада, предупреждават хуманитарните работници. САЩ коментираха, че прекратяването на огъня би донесло незабавно облекчение.

Има и други начини, за да доставим хуманитарна помощ, но също така се опитваме да постигнем сделка за заложниците, която би довела до временно прекратяване на огъня. Това в крайна сметка ще реши много от проблемите, свързани с разпределението на хуманитарната помощ.

Матю Милър – говорител на Държавния департамент на САЩ

Израел твърди, че неговите сили преследват бойци на Хамас в тунели, които се намират под болници и други хуманитарни обекти. От Тел Авив идва нова разузнавателна информация, че лидерът на палестинската групировка Яхия Синуар се крие в подземен бункер и използва заложници като жив щит.

Евентуалното споразумение за спиране на огъня ще включва освобождаването на израелски заложници в замяна на палестински затворници. 

От здравното министерство на Газа твърдят, че броят на жертвите е надхвърлил 30 000, включително 79 през последното денонощие.

А сирийски държавни медии съобщават за отразени удари на Израел по покрайнините на Дамаск. Противовъздушната отбрана е успяла да ги отрази, а от Израел няма коментар на тази информация.