Свят

ООН документира за случаи на сексуално насилие от Хамас

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според ООН има основателни причини да се вярва, че част от заложниците, взети от Хамас, са били подложени на сексуално насилие. От хуманитарната организация са документирали няколко такива случая на три различни локации след разговори с очевидци от атаките на 7 октомври.

 

Открихме ясна и убедителна информация, че сексуално насилие, включително изнасилване, изтезания, жестоко, нечовешки и унизително отношение, е извършено срещу пленници. Имаме основания да смятаме, че подобно насилие може да има и срещу тези, които все още са държани в плен.

Прамила Патен, представител на ООН за сексуално насилие по време на конфликти

Заради случая Израел обвини ООН в опит да прикрие тези данни и отзова посланика си в организацията. В същото време от Агенцията на ООН за подкрепа на палестинските бежанци заявиха, че израелските власти са измъчвали техни служители след твърденията, че някои от тях работят за Хамас.

Освобождаването на заложници е сред условията на Израел за примирие с ислямисткото движение, но засега пробив в преговорите няма. Офанзивата в Газа продължава и през последните часове се съобщава за жертви в Хан Юнис. Освен това еврейската държава и „Хизбула“ си размениха още удари по границата с Ливан.

Съединените щати подчертаха, че ще продължат военната подкрепа за Израел, както и хуманитарната помощ за палестинския анклав.

Лидерите на Хамас, които планираха 7 октомври, продължават да са на свобода в Газа. Те продължават да са заплаха за невинните цивилни в Израел. Те биха подновили атаките от 7 октомври още днес или утре, ако имаха тази възможност

Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ

От американския Държавен департамент защитиха и решението за срещата на високопоставени лица с Бени Ганц, който е сред членовете на военния кабинет на Израел и посети Вашингтон.