Свят

Вицепрезидентът на САЩ поиска незабавно примирие в Близкия изток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис поиска от палестинската войнствена групировка Хамас да се съгласи на незабавно шестседмично прекратяване на огъня. Тя същевременно настоятелно призова Израел да направи повече за да се увеличат доставките на помощи в Газа. Тя допълни, че според нея невинни хора в анклава страдат от "хуманитарна катастрофа". Вашингтон от своя страна твърди, че сделката за прекратяване на огъня е близо, и настоява за сключване на примирие до началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, до който остава една седмица.

 

Хамас твърди, че иска прекратяване на огъня. На масата има сделка. И както казахме, Хамас трябва да се съгласи с тази сделка. Нека да постигнем прекратяване на огъня. Да съберем заложниците със семействата им и да осигурим незабавна помощ за населението на Газа.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

По-късно днес Харис трябва да разговаря във Вашингтон с израелският министър Бени Ганц, който е член на израелския военен кабинет. Двамата ще обсъдят евентуално споразумение за прекратяване на огъня и увеличаване на хуманитарната помощ за Газа. Очаква се и да продължи и многостранния диалог в Кайро. Според източници обаче двете страни имат трудности в напредването, тъй като Хамас иска пълно прекратяване на огъня, а Тел Авив настоява да получи списък със състоянието на всички заложници. 

Натискът за сключване на споразумение за прекратяване на огъня се засили след инцидента в четвъртък край град Газа в северната част на палестинския анклав, при който загинаха най-малко 112 души. Тогава тълпи от нуждаещи се граждани нахлуха в конвой с хуманитарна помощ, а израелските войски откриха огън.