Цвят

Колумбия планира да извади съкровища за милиарди от „свещения граал на корабокрушенията“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Правителството на Колумбия обяви плановете си за дълбоководна експедиция за изследване на митичния галеон "Сан Хосе", потънал през XVIII в. в северната част на Карибско море. Легенди около кораба твърдят, че той съдържа товар на стойност милиарди долари. Това е първият етап от научно изследване на дълбоките води, чиято цел е да се събере информация, за да се определи кои части са подходящи за извличане. Останките на кораба се намират на 600 метра дълбочина в морето. Колумбия твърди, че е локализирала галеона през 2015 г., но точното му местоположение остава държавна тайна.

Екипът за археологически проучвания ще вземе някои проби от предметите върху пясъка с цел да анализира поведението на материалите, след като те излязат на повърхността. Материалите са много крехки и трябва да се уверим, че процедурите и протоколите за консервация са достатъчно развити, за да се избегне какъвто и да е негативен инцидент.

Алхена Кайседо Фернандес, генерален директор на Колумбийския институт по археология и история

Правителството на Колумбия твърди, че ще инвестира около 4,5 млн. долара. Експедицията ще започне през пролетта в зависимост от метеорологичните условия. Корабът е обект на правна битка в САЩ, Колумбия и Испания за това кой притежава правата върху потъналото съкровище. Правителството на Колумбия съобщи, че официално е започнало арбитражно съдебно производство със Sea Search Armada, група американски инвеститори, за икономическите права на "Сан Хосе". Фирмата претендира за 10 млрд. долара, съответстващи на предполагаемата стойност на 50 % от съкровището на галеона, което според тях е открито през 1982 г. Смята се, че корабът съдържа 11 милиона златни и сребърни монети, изумруди и други ценни товари от контролираните от Испания колонии, които могат да струват милиарди долари, ако някога бъдат възстановени.