Цвят

Търсачи на съкровища: Рекорден брой открити артефакти с историческа стойност във Великобритания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

14-годишният Патрик Хупър претърсва земята за съкровища. Но не дървени сандъци, пълни с блестящи монети.

В Обединеното кралство под термина „съкровище“ се разбира всеки предмет на възраст над 200 години и съдържащ някакъв вид благороден метал.

Това си е търсене на съкровища. Излизате в полето, намирате боклуци по цял ден, но един ден може да попаднете на нещо, което ще промени живота ви завинаги.

Патрик Хупър – 14-годишен търсач на съкровища

През 2022 г са открити 1378 артефакта, които се смятат за ценни, в Англия, Уелс и Северна Ирландия. Броят им е най-високият от 1996 г насам, показват данните на министерството на културата, медиите и спорта. За девета поредна година откритите находки надхвърлят числото 1000.

Музеят на замъка Норич е придобил най-много съкровища. Според закона, всеки артефакт трябва да бъде докладван, за да могат музеите да попълнят колекциите си с предмети с културна или историческа стойност. Например фрагменти от сребърен накрайник на меч от VIII век. Или златен пръстен от бронзовата епоха, който е на повече от 2500 години.

„Земеделското оборудване става все по-голямо, с него може да се копае дълбоко в почвата. И все повече хора претърсват земята с металдетектори. Тези машини стават все по-мощни и могат да търсят на големи дълбочини“, посочва Тим Пестел – куратор по археология.

В този ден младият Хупър не открива нищо ценно, но ще се завърне скоро – в търсене на съкровища.