Цвят

Къде може да се види най-богатото и скъпо съкровище на света?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Повече от 20 000 предмета с безценна стойност, събирани през вековете чрез кралски и папски дарения. Това е съкровището на Сан Дженаро, съхранявано в катедралата на Неапол от почти 500 години.

Днес това е една от най-скъпите колекции в света, както и от най-достъпните за хора с увреждания. Музеят е адаптирал съоръженията и осигурява видео гидове с жестомимичен език.

Архиерейската митра е един от най-ценните експонати. Тежи 18 кг и е украсена с 4000 скъпоценни камъка. 3D репродукция позволява на всеки посетител да оцени красотата й.

За нас достъпът до изкуство е разнозначен на свобода, автономност. Триизмерният образ на митрата ни позволява да разберем нейната стойност.

Пиетро Писчители – президент на Съюз на слепите в област Кампаня

Огърлицата Сан Дженаро е сред най-забележителните артефакти. Изработена през 1679 г от бижута, дарени от европейски крале.

Искаме да предадем на незрящ човек усещането с колко пръстенът се подава от големия изумруд и от другите скъпоценни камъни. Тук по-долу имаме номерирани описания на всички дарения за Светеца, на книжовен език и на Брайл. Първо усещам очертанията на пикса, което ми подсказва формата му, т.е. потир с капак, където се пазят хостии. Така мога да почувстват цялата украса, дантелата, която художникът е направил от скъпоценни камъни.

Франческа Умарино – директор на музея на съкровището Сан Дженаро

Изисква се постоянна работа от кураторите на музея на съкровището на Сан Дженаро, най-вече по осигуряването на достъп за хора с увреждания. Работата води до увеличаване на броя на посетителите на музея от 70 000 преди две години до 90 000 тази година, а сме в началото на ноември.

Съкровището не принадлежи на църквата или държавата, а на хората на Неапол.

„Ние сме в институция, която не само е съхранила наследството за 500 години, но и го е обогатила. Това е единственото място в света, където Наполеон не само не е взел нищо, но и е дарил“, казва Рикардо Империали – Депутация на Кралския параклис на съкровището на Сан Дженаро.