Култура

Хилядолетни съкровища на Рамзес ІІ на стойност около $1,6 млрд. заблестяват в Австралия

От Euronews България Euronews България
AP23326052800884 Рамзес II Снимка: АП

Още преди официалното откриване на изложбата, озаглавена "Рамзес и златото на фараоните", в Австралийския национален музей са продадени 100 000 билета, а очакването за експозицията е огромно.

Изложбата включва 182 изящни артефакта, които идват директно от пирамидите и музеите на Египет. Рамзес II е вторият най-дълго управлявал фараон в историята на Древен Египет и от неговата епоха са открити голямо количество артефакти.

Съкровищницата включва златни и сребърни бижута, амулети, керамика, каменни скулптури, варовикови картини, дървени ковчези и животински мумии, някои от които са оцелели повече от 3000 години.

Рамзес ІІ е управлявал почти 67 години. Рядко се чува за толкова дълъг престой на трона. През това време той е успял да направи толкова много различни неща

Ким Маккей, директор и главен изпълнителен директор

Ramses 1 Варовикова картина на Рамеш II Снимка: АП

Изложбата започва от голяма кино зала, където е прожектиран филм за Рамзес II и неговото мащабно въздействие.

В основната част на изложбата посетителите могат да се запознаят с облика на Рамзес II чрез различни каменни артефакти, като колосална глава на статуя, която изобразява фараона в първите дни на управлението му и варовикова статуя, изобразяваща го като сфинкс.

Ramses 2 Посетител прави снимка на статуята на Рамзес II като Сфинкс, който предлага съд с глава на овен Снимка: АП

Маккей разкрива, че артефактите са пристигнали тук преди около месец и се съхраняват тайно, тъй като стойността на изложбата надхвърля 2,5 млрд. австралийски долара (около 1,6 млрд. щатски долара).

Ramses 4 Посетител снима варовиков колос, изобразяващ Рамзес II Снимка: АП