Свят

Трима моряци са загинали след ново нападение на хутите над търговски кораб

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Централното командване на Съединените щати съобщи, че трима моряци са загинали, а поне още четирима са били ранени при нападение на хутите срещу търговски кораб край Йемен. Те допълниха, че това е петата противокорабна балистична ракета, изстреляна от бунтовниците през последните два дни.

Ударът показва значителна ескалация на атаките на хутите срещу корабоплаването в Червено море, които започнаха през октомври в отговор на войната между Израел и Хамас в Газа. В отговор на последното нападение Вашингтон нанесе удари по два безпилотни самолета в Йемен. От своя страна Държавният департамент на Съединените щати осъди ракетната атака. 

 

Хутите продължават да извършват тези безразсъдни нападения, без да се съобразяват с благополучието на невинни цивилни граждани, които преминават през Червено море. И сега, за съжаление и по трагичен начин, те убиха невинни граждани. Затова Съединените щати ще продължат да държат хутите отговорни за техните нападения, които нарушиха международната търговия и свободата на корабоплаването в международни води.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент

Ситуацията в Газа пък се задълбочава. Експерти на ООН обвиниха Израел, че "умишлено подлага на глад" палестинците в ивицата. Те добавиха, че почти 40% от мисиите за оказване на помощ са били отказани или възпрепятствани от Израел през миналия месец. Междувременно стана ясно, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува до Кипър по-късно тази седмица, за да обсъди плановете за създаване на морски коридор за помощ към Газа. По-рано пък Южна Африка подаде спешно искане до Международния съд, за да поиска допълнителни мерки срещу Израел. В Кайро пък външните министри на Лигата на арабските държави продължават разговорите за постигане на примирие между Израел и Хамас. 

 

Моята страна смята, че е необходимо да се изправим пред Общото събрание на ООН, за да подадем молба за наказателна процедура за отстраняване на Израел.

Ахмед Атаф, министър на външните работи на Алжир

Междувременно Тел Авив съобщи, че ще придвижи до етапите на окончателно одобрение над 3400 нови жилищни единици в три селища на Западния бряг, включително в Маале Адумим. Министерството на външните работи на Палестинската автономия категорично осъди напредъка на Израел в изграждането на селища, като го нарече "продължение на цикъла на насилие".