Свят

Великобритания и САЩ са извършили нова съвместна операция срещу хутите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Великобритания и Съединените щати са нанесли удари по 18 цели, свързани с хутите. От американския Пентагон заявиха, че става дума за общо 8 локации в контролираните от бунтовниците територии на Йемен. Атаките са били насочени срещу подземни складове за оръжия, обекти за съхранение на ракети, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер. 

Целта е да се осуетят действията на ислямисткото движение, което напада търговски кораби в Червено море. Това е четвъртата подобна операция на Вашингтон и Лондон. В нея участие са взели и други шест страни, включително Дания, Канада и Нидерландия. 

Хутите на свой ред съобщиха за атака срещу петролен танкер в Аденския залив, плаващ под флага на САЩ. Американският разрушител "Мейсън" е свалил най-малко една противокорабна ракета.

Йеменските въоръжени сили потвърждават, че ще се изправят срещу американско-британската ескалация с по-качествени военни операции срещу враждебните цели в Червено и Арабско море - в защита на нашите страна, народ и нация.

Яхя Сари, говорител на йеменските хути

Междувременно атакуваният от хутите кораб "Рубимар", който плаваше към пристанището във Варна, продължава да се носи във водите на Червено море. След като беше ударен, неговият екипаж беше евакуиран, а кадри показаха разлив на петрол. 

По-рано Съединените щати сформираха коалиция за възпиране на атаките на хутите. Те са извършили над 45 нападения срещу плавателни съдове от ноември насам според данните на Вашингтон. Бунтовниците казват, че действат в знак на солидарност с палестинците в Газа.