Свят

Нетаняху: Ще унищожим Хамас и ще освободим заложниците си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 10 палестинци, сред които три деца и една жена, са били убити при израелски въздушен удар по централния град Дейр ал Балах в Ивицата Газа. Така според Министерството на здравеопазването на анклава близо 31 190 палестинци са били убити от началото на конфликта.

От своя страна, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща да разшири офанзивата към южния град Рафа в анклава, където близо половината от населението на Газа е потърсило убежище. Той допълни и, че Израел ще се цели да освободи всичките си граждани.

 

Ще унищожим Хамас, ще освободим заложниците си и ще гарантираме, че Газа никога повече няма да представлява заплаха за Израел.

Бенямин Нетаняху

Междувременно министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън призова израелските власти да отворят едно от своите пристанища, за да позволят на пристигащите по море помощи да преминат в Газа. Говорейки в Камарата на лордовете, Камерън настоя, че Обединеното кралство "прави всичко възможно", за да увеличи помощта за обсадения анклав, където стотици хиляди палестинци гладуват.

Откриването на морския коридор, заедно с въздушните доставки от Съединените щати, Йордания и други страни, отразява нарастващата тревога от смъртоносната хуманитарна криза в Газа и новото желание да се заобиколи израелският контрол върху сухопътните доставки.