Свят

Спорът между Нетаняху и Байдън за „прекосяване на червената линия“ се задълбочава

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Спорът между лидерите на Израел и САЩ се задълбочава, след като Джо Байдън определи евентуална офанзива срещу град Рафа в Южна Газа като "червена линия", а Бенямин Нетаняху намекна, че е готов да я прекоси.

В интервю за Politico той коментира, че американският президент "греши" и за думите, че Нетаняху повече вреди на страната си, отколкото ѝ помага. Преди дни Байдън предупреди и че премиерът на еврейската държава трябва да направи повече за хуманитарните доставки в Газа.

А политическият лидер на Хамас обвини Израел за липсата на примирие преди Рамадан, както се очакваше.

До момента врагът избягва да дава ясни гаранции и ангажименти, особено за прекратяването на огъня, което означава прекратяване на агресивната война в ивицата Газа.

Исмаил Хания, политически лидер на Хамас

Палестинците са в очакване на първия кораб с хуманитарна помощ по морския коридор от Кипър, създаден от Великобритания, ЕС, Обединените арабски емирства и Съединените щати. Освен това от Вашингтон изграждат временен кей за доставките.В ивицата Газа отбелязват началото на най-свещения месец за исляма на фона на продължаващите израелски удари.

Атмосферата е тъжна. Кара те да плачеш. Няма радост в очите на никого. Всичко изглежда тъжно. Цените се покачват.

Сабах ал-Хенди, разселена от Хан Юнис

Според палестинските власти над 10 души са загинали, а десетки са били ранени при операция в град Газа днес. Съобщава се, че повечето жертви са жени и деца.