Свят

САЩ са доставили над 41 хил. ястия и 23 хил. бутилки вода в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават доставките на хуманитарна помощ за Ивицата Газа. По данни на Централното командване на Съединените щати, страната е извършила още един въздушен десант на хуманитарна помощ в северната част на Газа. Той е включвал доставки, равняващи се на повече от 41 000 ястия и 23 000 бутилки вода. ООн обаче постави под въпрос ефективността на тези действия.

Рисковете се проявиха нагледно в петък, когато неизправни парашути предизвикаха смъртта на петима нищо неподозиращи хора. Други заявиха, че американските усилия трябва да бъдат насочени към спиране на военната кампания на Израел.

По-късно в интервю президентът на Съединените щати Джо Байдън отговори, че според него все още е възможно примирие до началото на Рамадан. От своя страна Израелските военни очертаха ролята си в морския път за хуманитарна помощ към Газа. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че плаващият док се изгражда в координация с централното командване на Съединените щати. Той също така обвини Хамас, че забавя споразумението за прекратяване на огъня, "като отказва да се договори за връщане на отвлечените израелци". 

Като отказва споразумение за връщане на отвлечените, Хамас предотвратява хуманитарното прекратяване на огъня и продължава да увеличава страданията на населението на Газа. Следвайки указанията на министъра на отбраната и заедно с партньорите ни от Съединените щати и Американското централно командване координираме изграждането на временен плаващ док, който има за цел да доставя хуманитарна помощ в Газа след пълна израелска инспекция.

контраадмирал Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

Расте и напрежението по северната граница на Израел. Най-малко петима души бяха убити, а други 9 бяха ранени при израелски въздушни удари в Южен Ливан. Междувременно стана ясно, че Съединените щати и коалиционните сили са свалили най-малко 28 безпилотни самолета, управлявани от бунтовническата групировка Хути. Това е станало по време на "мащабна" атака в района на Червено море.