Свят

Гладни палестинци събират пакети с храна, хвърлени от въздуха

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Палестинци в град Газа се втурнаха да събират пакети с храна, спуснати по въздуха с парашути. Хората се оплакват, че част от помощта е паднала в морето.

 

Въпросът с помощта е ужасен, никой не го приема за разрешаване. Това са изолирани места и по-голямата част от помощта пада в морето и никой не получава нищо. Няма и транспорт, тъй като пътищата са повредени. Искаме по-добри методи за доставка.

Момен Мара – жител на град Газа

От началото на военната си офанзива Израел забрани влизането на храна, вода, лекарства и други консумативи, с изключение на два крайно недостатъчни пункта – от Египет през Рафа и през Керем Шалом в Израел. Хуманитарните агенции на ООН отдавна алармират, че една четвърт от 2.3 милиона души в анклава страдат от глад и недохранване.

В неделя трябва да бъде отворен морски коридор до Газа, през който ще се доставят стоки и продукти от първа необходимост.

Междувременно израелските сили нанесоха удар по един от най-високите блокове в град Рафа. При него е разрушена 12-етажната сграда, а десетки семейства са останали без дом.

Според израелската армия блокът е бил използван от Хамас за планиране на атаки срещу Израел.

Израел отказа да прекрати военните действия в района, който нарече „последния бастион на „Хамас“, но след острите международни критики все пак се ангажира да започне планираната си офанзива там чак след като цивилните се евакуират.