Свят

Израелската армия e атакувала позиции на Хизбула

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко един цивилен е убит, а няколко души – ранени, при израелски въздушни удари в Източен Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на представители на ливанските сили за сигурност и губернатора на провинция Баалбек.

След началото на войната на Израел срещу Хамас обстановката е напрегната и в Южен Ливан. В подкрепа за палестинското ислямистко движение, ливанската групировка Хизбула започна да обстрелва мишени в Северен Израел, а в отговор израелската армия нанася удари в Южен Ливан. В края на миналия месец обаче тя атакува цели на Хизбула и в Източен Ливан близо до град Баалбек.

В понеделник вечерта израелската армия е нанесла четири удара в района на Баалбек.

Междувременно днес се очаква да заработи ефективно морският хуманитарен коридор от Кипър до ивицата Газа. Над 150 тона храни, вода и медицински консумативи са натоварени на първия кораб, който ще осъществи пилотна мисия от Кипър до Газа.

Въпреки, че първоначалният план бе той да отплава още в неделя, технически процедури го блокираха в пристанището на Ларнака.

Основната причина, която бе изтъкната, е, че специалната плаваща платформа в Газа, на която трябва да се разтовари корабът, не е готова. Според кипърски медии, Израел е съобщил, че във вторник ще отговори какво ще бъде направено.

В първия ден на Рамазан десетки палестинци в Газа се събраха, за да изпълнят мюсюлманските молитви сред останките от джамии, които бяха опустошени от израелските въздушни удари.От началото на конфликта на 7 октомври над 1000 джамии в рамките на обхванатия от интензивни боеве и бомбардировки анклав са били разрушени.Конфликтът е отнел живота на повече от 100 мюсюлмански проповедници, което допълнително повлия на религиозния живот в Газа.