Свят

Втори кораб с хуманитарна помощ поема към Ивицата Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Втори кораб с хуманитарна помощ заминава от Кипър за Газа до няколко дни, след като първият успешно премина по новия морски коридор по-рано тази седмица. Плавателният съд „Дженифър“ ще превози 240 тона храни, сред които консервирани зеленчуци, риба, брашно, олио и сол. Включени са и десетки тонове фурми, които са традиционни за свещения месец Рамадан.

Повече от 10 камиона с хуманитарна помощ достигнаха северните части на анклава, докато Германия, Йордания и Съединените щати спуснаха храни по въздух. Според УНИЦЕФ едно на всеки три деца под 2-годишна възраст в Северна Газа страда от остро недохранване. 

В Тел Авив се проведе нов протест срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Полицията отговори на недоволството с арести и водно оръдие.

 

Искаме това правителство да ни вземе на сериозно и да се оттегли. Искаме страната да бъде на хората, а не на малка група диктатори, които мислят, че са в центъра на света и всичко им принадлежи.

Гай Гинат, протестиращ

Днес военният кабинет на Израел обсъжда изпращането на делегация за преговори в Доха, след като от Хамас разпространиха нови предложения за спиране на огъня и освобождаване на заложници. Очаква се в разговорите да участва и шефът на израелското разузнаване

Размяната на удари между Израел и Хамас продължава, а от Хизбула твърдят за поредна атака срещу израелски позиции. Западни медии съобщават и за среща на бунтовници на Хамас с йеменските хути, на която са обсъдили как да действат при евентуална операция на еврейската държава в град Рафа.